A következő élő közvetítés része Megrohadnak a napon a Gázába tartó élelmiszerszállítmányok, mert zárva rafahi átkelő

A rafahi határon kamionszám rohadnak az élelmiszersegélyek

Ashraf Amra / AFP
Deir Al-Balag, Gáza 2024 május 22-én
Ashraf Amra / AFP
Deir Al-Balag, Gáza 2024 május 22-én

A Reuters riportban számol be arról, hogy az Egyiptomból a Gázai övezetbe való belépésre váró élelmiszer egy része rohadni kezdett, mivel a rafahi határátkelő harmadik hete zárva tart a segélyszállítmányok előtt – mindeközben a palesztin területen élők helyzete egyre romlik, egy globális éhségfigyelő 2,3 millió embert fenyegető éhínségre figyelmeztet.

A riportban teherautószám látható rothadó, férges burgonya, hagyma, tojás.

Egy teherautósofőr, Mahmúd Husszein elmondja, hogy áruját egy hónapja rakták a járművére, az élelmiszerek egy részét selejtezte, más részét olcsón értékesítette. Úgy fogalmaz:

Alma, banán, csirke és sajt, sok minden elromlott, néhány dolgot visszavittek, és az eredeti árának a negyedéért adják el. A hagymát, amit viszünk, férges, legjobb esetben is állatok eszik meg.

Rafah volt a humanitárius segítségnyújtás és bizonyos kereskedelmi szállítmányok fő belépési pontja, mielőtt Izrael május 6-án fokozta katonai offenzíváját a határ gázai oldalán, és átvette az irányítást a palesztin oldalról.

Pénteken Egyiptom és az Egyesült Államok megállapodott abban, hogy segélyt küldenek az izraeli Kerem Shalom átkelőn keresztül mindaddig, míg meg nem nyílik a rafahi átkelő.

Az ENSZ adatai szerint május 7. óta egyetlen teherautó sem kelt át Rafahon, és nagyon kevés Kerem Shalomon. Ettől az időponttól kezdve összesen valamivel több mint 900 teherautó jutott be Gázába, míg az ENSZ szerint naponta legalább 500 teherautó szükséges.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik