A következő élő közvetítés része Elrendelte a rafahi offenzíva leállítását az ENSZ bírósága

A Nemzetközi Bíróság elrendelheti az izraeli offenzíva leállítását

Anas Zeyad Fteha / ANADOLU / Anadolu
Anas Zeyad Fteha / ANADOLU / Anadolu

A Nemzetközi Bíróság várhatóan pénteken 15 órakor hoz új döntést Izrael gázai háborús magatartásáról, miközben az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Izrael egyre inkább elszigetelődik diplomáciailag a hagyományosan támogató országok körében.

Azzal kapcsolatos spekulációk közepette, hogy a Nemzetközi Bíróság elrendelheti az izraeli offenzíva leállítását, a világ másik legfelsőbb bírósága – a Nemzetközi Büntetőbíróság – megnevezte azt a három bírót, akik a Hamász vezetői, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Yoav Gallant védelmi miniszter ellen benyújtott letartóztatási parancs iránti kérelmet fogják tárgyalni.

A múlt héten Dél-Afrika kérte a hágai székhelyű, világbíróságként is ismert Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy rendelje el Izrael gázai, és különösen rafahi offenzívájának leállítását, mondván, hogy erre a palesztin nép túlélésének biztosítása érdekében van szükség.

A Nemzetközi Bíróság határozatait a múltban figyelmen kívül hagyták, mivel az ENSZ legfőbb jogi szervének nincs módja arra, hogy végrehajtsa döntéseit, de nemzetközi súlyuk van. Egy Izrael elleni döntés tovább növelheti az ország politikai elszigeteltségét.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik