A következő élő közvetítés része Világélelmezési Program: A humanitárius műveletek összeomlása közeledik Gázában

Összeomláshoz közelednek a humanitárius műveletek Gázában

MTI/EPA/Mohamed Szaber
MTI/EPA/Mohamed Szaber

Összeomláshoz közelednek a humanitárius műveletek Gázában – állítja a Világélelmezési Program.

A gázai humanitárius válság ismét súlyosbodni fog, mivel a palesztin területre irányuló segély- és üzemanyag-szállítások lassulnak Izrael két hete tartó szárazföldi offenzívája miatt a déli Rafah városában – írja a The Guardian.

Az ENSZ az ellátás hiánya és a bizonytalanság miatt felfüggesztette az élelmiszerosztást Rafahban – közölte a világszervezet kedden késő este, és az Egyesült Államok által finanszírozott új úszómólóról is leállították a szállítást, miután a kétségbeesett emberek lefoglalták a kirakodott szállítmány nagy részét.

Május 10-e óta, nem sokkal azután, hogy Izrael átvette az irányítást az Egyiptommal közös rafahi átkelő felett, amelyen keresztül a gázai segélyek többsége áramlik, mindössze körülbelül három tucat teherautót jutott át a közeli átkelőn.

A folyamatban lévő harcok azt is jelentik Rafah is ténylegesen blokkolva van, és a romlandó élelmiszerek és gyógyszerek felhalmozódnak a határ egyiptomi oldalán. Egyiptom és Izrael egymást hibáztatták, hogy nem sikerült tárgyalni Rafah újranyitásáról, ami azt is megakadályozta, hogy a beteg és sérült palesztinok elhagyják Rafahot, hogy másutt kezeljék őket.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik