A következő élő közvetítés része Norvégia, Spanyolország és Írország is elismerte a palesztin államot

Megölték a Hamász páncéltörő rakétákkal foglalkozó egyik tisztjét

ashraf amra / ANADOLU / Anadolu via AFP
ashraf amra / ANADOLU / Anadolu via AFP

Folytatja előrenyomulását szerdán Rafahban az izraeli hadsereg. Palesztin lakosok és a fegyveresek szerint az izraeli tankok újabb állásokat foglaltak el a korábbiaknál nyugatabbra, az Egyiptommal közös déli határkerítés mentén, és Rafah középpontjában, a Yibna negyed szélén állomásoznak. A harcok hevessége miatt azonban a városrészbe még nem hatoltak be.

Izrael azt állítja nincs más választása, mint hogy megtámadja a várost, mert az izraeli hadsereg így akarja kiszorítani a Hamász harcosait, akikről úgy vélik, hogy ott rejtőzködnek.

A Gázai övezet déli határán található Rafah elleni támadás miatt ugyanakkor több százezer ember menekült el, noha a háború korábbi szakaszában a teljes övezet lakosságának nagyjából fele keresett itt menedéket a harcok elől Izrael felszólítására. A Rafah ellen indított művelet ráadásul elvágta a Gázai övezetbe szánt segélyszállítmányok fő útvonalát is.

A Hamász fegyveres szárnya közölte, hogy páncéltörő rakétákkal csapást mértek két páncélozott csapatszállítóra a határkerítés mentén lévő egyik kapunál.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy megöltek egy Ahmed Jasszer Alkara néven azonosított férfit, akiről azt állították, hogy fontos operatív tisztje volt az izraeli tankok elleni rakétatámadásoknak, és a tavaly október 7-i, izraeli támadásban is részt vett. A hadsereg két másik fegyveres megöléséről is beszámolt egy Khan Júniszban végrehajtott csapásban.

Az izraeli hadsereg május 6-án kezdte meg Rafah elleni szárazföldi offenzíváját. Mintegy 1,5 millió kitelepített palesztin keresett ott menedéket, az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének becslése szerint az izraeli támadás kezdete óta több mint 800 ezren menekültek el a városból.

(Reuters)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik