A következő élő közvetítés része Egy ukrán tisztviselő szerint előnyös lenne, ha oroszországi célpontokra is lőhetnének az amerikai fegyverekkel

Először nyilvánítana szésőséges csoportosulásnak egy házaspárt Oroszország

Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP
Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP

Bíróság elé állítanának Oroszországban egy házaspárt, amelynek tagjait – férjet és feleséget együttesen – szélsőséges csoportnak minősítene az ügyészség. A szentpétervári bíróság szóvivője szerint a per célja az, hogy a csoport – vagyis a házaspár – „szélsőséges tevékenységét” betiltsák, és vagyonukat az orosz államnak adják át.

A szóvivő a Reuters szerint közölte továbbá, hogy „az Oroszországi Föderáció érdekeinek védelmében” nyújtott be keresetet Alekszandr Nyevzorov és Lídia Nyevzorova korábbi orosz televíziós híradós műsorvezetők ellen. A most hatvanöt éves Alekszandr Nyevzorov egy közel kétmillió feliratkozóval rendelkező YouTube-csatornát vezet, amelyen gyakran bírálja az ukrajnai háborút. Az idős férfi a feleségével együtt 2022 márciusában menekült el Oroszországból, jelenleg Európában élnek.

Nyevzorovot tavaly távollétében egyszer már nyolc évre ítélte az orosz bíróság: verdikt szerint „álhíreket” terjesztett az orosz hadseregről. Az elítélt szerint azonban inkább arról van szó, hogy elhallgattatnák.

Most olyan módszerrel igyekeznek próbára tenni, amelyet a teljes mértékben ellenszegülő szabadgondolkodókkal, külföldi ügynökkel és más ellenségeivel szemben alkalmaz a Putyin-rezsim

– állította Nyevzorov a hírügynökségnek elküldött hangüzenetében.

Oroszországban a „szélsőséges csoportok” listáján olyan egymástól nagyon különböző entitánsok szerepelnek, mint például az afganisztáni Talibán, a Facebookot, Instagramot és más platformokat működtető technológai óriáscég, a Meta, vagy éppen az „LMBT mozgalmakként” címkézett szervezetek. A megjelölés gyakorlatilag betiltja e szervezetek tevékenységét Oroszországon belül, és lehetőséget teremt a velük kapcsolatban állónak vélt személyek elleni büntetőeljárások lefolytatására.

A házaspár ügyvédje, Alekszej Prjanisnyikov elmondta: ez az első alkalom, hogy Oroszország egy házaspárt kíván szélsőséges csoportnak minősíteni.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik