A következő élő közvetítés része Amerikai nyomásra Izrael visszafogottabb fellépésre készülhet Rafahban

Többen kritizálták az AP Gázából sugárzott adásának leállítását

Mahmoud Bassam / ANADOLU / Anadolu via AFP
Mahmoud Bassam / ANADOLU / Anadolu via AFP

Több szervezet és ország is bírálta kedden, hogy az izraeli hatóságok az “al-Dzsazíra törvényre” hivatkozva lefoglalták az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség felszereléseit és leállították a hírügynökségnek a Gázai övezet északi részéről sugárzott élő adását.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) párizsi székhelyű nemzetközi újságíró jogvédő szervezet “szégyentelen cenzúrának” nevezte az izraeli hatóságok eljárását.

Az RSF elítéli a hírügynökség kamerájának lefoglalását és a Gázai övezetet mutató élő adás beszüntetését, amit (az izraeli hatóságok) azzal indokoltak, hogy a felvételeket az Izraelben betiltott és május 5-én bezárt al-Dzsazíra (katari hírtelevíziónak) továbbítják – írta a szervezet az X közösségi portálon.

Az ENSZ főtitkára “nagyon aggasztónak” tekinti az AP hírügynökség működésének az izraeli kormány által történt korlátozását – közölte napi sajtótájékoztatóján António Guterres szóvivője.

Az újságíróknak szabadon kell tudniuk dolgozni. Az Associated Press és más médiumok számára biztosítani kell, hogy szabadon, zaklatástól mentesen dolgozhassanak

– mondta a szóvivő.

A Fehér Ház szóvivője kedden „nyilvánvalóan aggasztónak” nevezte, hogy Izrael beszüntette az élő videoadást. Foglalkozni fogunk a kérdéssel – jelentette ki Karine Jean-Pierre, aki felszólította Izraelt, hogy állítsa vissza az élő videót.

A Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista palesztin szervezet, amelynek október 7-én indított Izrael elleni támadása nyomán kirobbant az újabb gázai övezeti háború, keddi közleményében kijelentette, hogy az AP berendezésének elkobzása „ismételt önkényes és elnyomó lépés a sajtószabadság ellen”.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik