Nagyvilág

Ki lőtte meg Robert Ficót?

RTVS / AFP
RTVS / AFP

Egybehangzó sajtóértesülések szerint egy lévai amatőr író, Juraj Cintula lőtte meg Robert Fico miniszterelnököt szerda délután. A 71 éves férfi öt lövést adott le a nyitrabányai kultúrház előtt a kormányfőre, akit a hasán és a bal kezén ért találat. Ficót életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították Besztercebányára, ahol egy közel négy órás műtéten esett át. A miniszterelnök-helyettes szerint már túl van az életveszélyen. A támadót a helyszínen elfogták, de személyazonosságát a hatóságok még nem erősítették meg.

Az állítólagos merénylő három verseskötetet írt, és tagja volt a lévai Szivárvány Irodalmi Klubnak. Az 1953-as születésű férfi motivációjáról egyelőre semmit sem tudni. A merénylő fia az Aktuality.sk szlovák hírportálnak nyilatkozva azt mondta, apja legálisan tartott fegyvert, viszont „fogalma sem volt arról”, hogy mire készül, és mi lehetett az indítéka. Arra a kérdésre, hogy az apja gyűlölte-e Ficót, a merénylő fia azt felelte: „Így mondanám, nem rá szavazott. Ez minden, amit ezzel kapcsolatban mondhatok.”

Cintula rasszista, cigányellenes szövegeket írt.

Soha nem volt még annyi szemtelen cigány Európában, mint ma. Ők jól tudják, hogyan használják ki az országok szociális rendszereit. Az állam nem oldja meg a problémát…

– írta 2015-ben megjelent, Eftata című művében.

Korábban biztonsági őrként dolgozott: 2016-ban azután került be az országos sajtóba, hogy egy bevásárlóközpontban megtámadta egy fiatal.

A Denník N szerint nyolc évvel ezelőtt egy Mozgalom az erőszak ellen nevű politikai párt létrehozásához gyűjtött aláírásokat.

Cintula egy Slovenskí branci nevű, 2022-ben megszűnt oroszpárti szélsőséges félkatonai szervezettel is együttműködött. Ezt a szervezet Facebook-oldalán található fotók bizonyítják.

Matúš Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter szerda este arról beszélt, hogy az elkövető kifejezetten a nemrég megtartott elnökválasztás után – amely Fico koalíciós partnerének, Peter Pellegrininek a győzelmével ért véget – döntötte el, hogy támadni fog. A belügyminiszter ezután a politikusokat és a sajtót kezdte támadni.

Több kormánypárt politikus, köztük Andrej Danko, a szélsőjobboldali SNS elnöke, arról beszélt, hogy a merénylet ellenzéki politikusokhoz és a liberális sajtóhoz köthető. „Évekig táplálta az összes liberális sajtó ezt a gyűlöletet. Akasztófát állítottak neki” – mondta a smeres Ľubos Blaha, a parlament alelnöke.

(Napunk / MTI / Új Szó)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik