Nagyvilág

Pellegrini: Az elkövetkező napok mondják majd meg, hogyan reagál Fico szervezete

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Peter Pellegrini, Szlovákia megválasztott elnöke sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, hogy Robert Fico miniszterelnök állapota még mindig nagyon súlyos, de néhány percet már tudott vele beszélni.

A beszélgetés rövid és személyes volt, de nem részletezte, mi került szóba. Hozzátette, hogy az elkövetkező napok fogják megmondani, hogyan reagál a miniszterelnök szervezete. Azt is elmondta, hogy Fico nagyon fáradt volt, és nagyon nehéz helyzetben van, ezért nem volt lehetséges politikai ügyekről beszélni vele.

Pellegrini a Fico elleni merényletről azt mondta,

Átléptünk egy olyan vörös vonalat, amilyet Szlovákiában még sosem léptünk át.

Elmondta azt is, hogy az összes parlamenti párt vezetőjét tanácskozásra hívja, hogy megvitassák, mi legyen ezután. Ettől függetlenül a kormányt stabilnak tartja, és reméli, hamarosan egyeztetni tudnak majd a miniszterelnökkel is. A heti kormányülések folytatódnak.

Hozzátette, hogy nagyon hálás a szomszédos országok vezetőinek támogatásáért.

Szajki Bálint / 24.hu

Peter Pellegrinit nemrég választották meg Szlovákia elnökének, de még nem foglalta el hivatalát, ez csak június 15-én fog megtörténni. Többek között ez a választási kampány volt annyira megosztó, hogy a szlovák társadalom teljes polarizáltságához vezetett. Pellegrini Robert Fico lemondása után Szlovákia miniszterelnöke is volt, most pedig a szlovák kormánykoalíció második legnagyobb pártját vezeti.

Robert Fico miniszterelnököt szerdán Nyitrabányán lőtte meg egy 71 éves férfi. Öt lövést adott rá le, az egyik golyó a gyomrát érte. Ficot szerdán majdnem négy órán keresztül műtötték, miután helikopterrel Besztercebányára szállították. Az elkövetőről itt írtunk részletesebben. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik