A következő élő közvetítés része USA: Izrael a nemzetközi jog megsértésével használhatott amerikai fegyvereket

USA: Izrael a nemzetközi jog megsértésével használhatott amerikai fegyvereket

e-crow / Getty Images
e-crow / Getty Images

Az Egyesült Államok szerint Izrael egyes esetekben a nemzetközi humanitárius jog megsértésével használhatott Amerikából szállított fegyvereket a gázai háború során – egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányzati jelentés, amely a Fehér Ház megrendelésére készült, és azt vizsgálja, hogy ebben az évben hat ország – köztük Izrael – miként használta fel az Egyesült Államok által felajánlott és leszállított hadifelszereléseket – írja a bbc.com.

Noha a jelentés egyértelműen elítél néhány gázai hadműveletet, nem mondja ki egyértelműen, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) tevékenysége bizonyíthatóan megsértette volna a nemzetközi jogot. Mint írják, Izraelnek „rendkívüli katonai kihívással” kell szembenéznie, amikor a Hamász ellen küzd Gázában. Megjegyzik: mivel a Hamász „polgári infrastruktúrát katonai célokra, civileket pedig emberi pajzsként használ”, gyakran nehéz megkülönböztetni ezeket a legitim célpontoktól egy aktív háborús övezetben.

Ugyanakkor a jelentés úgy fogalmaz: Izrael jelentős mértékben támaszkodik az Egyesült Államokban gyártott fegyverekre, és ezeket valószínűleg „olyan esetekben is bevetették, amelyek nem egyeztethetők össze a nemzetközi humanitárius joggal vagy a polgári károk enyhítésére vonatkozó bevált gyakorlatokkal.”

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik