Nagyvilág

Robbantottak Isztambul központjában, Erdogan terrorszagot érez

Yasin AKGUL / AFP
Yasin AKGUL / AFP

A legfrissebb hírek szerint legkevesebb hatan meghaltak és további 52 ember megsérült, amikor robbanás történt Isztambul egyik legforgalmasabb negyedében vasárnap kora délután, 13 óra 20 perc körül.

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap esti sajtótájékoztatóján aljas támadásnak minősítette a robbantást. Erdogan felszólalásában nyomatékosította, hogy előkerítik a támadás elkövetőit.

Arról egyelőre nem tudni, hogy ki és miért robbantott.

Az esetről több videó is felkerült a közösségi oldalakra.

Az incidenst követően rengeteg rendőr és mentő érkezett a nyüzsgő éjszakai életéről ismert bevásárló- és étteremnegyedbe.

A területet körbekordonozták.

Az NTV török hírtelevízió úgy tudja, hogy Süleyman Soylu belügyminiszter és Bekir Bozdag igazságügyminiszter is Isztambulba tart.

Aljas támadásnak minősítette Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap esti sajtótájékoztatóján a délutáni véres isztambuli robbantást, amelynek információi szerint hat halottja és 53 sebesültje van.

A távirati iroda tudósítása szerint Erdogan ugyan hangsúlyozta, hogy talán nem lenne helyes egyértelműen terrorcselekménynek nevezni a történteket, de – mint fogalmazott – “terrorszagot” éreznek. Az első vizsgálatok szerint egy nő szerepet játszott a robbantásban – jelezte. Törökországot és a török népet, ahogy eddig, úgy ezután sem lehet terrorizmussal rabul ejteni – jelentette ki.

Az esettel kapcsolatban a hatóságok átmeneti hírzárlatot rendeltek el, az isztambuli főügyészség pedig nyomozást indított.

Törökország 2015 és 2017 között számos véres terrortámadás helyszíne volt. A merényleteket túlnyomó többségében az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vagy a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt terrorszervezet hajtotta végre. A pokolgépes támadásokban több százan vesztették életüket.

Nincs magyar sérült

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nincsen magyar áldozata vagy sérültje az isztambuli robbantásnak – tájékoztatta Paczolay Máté külügyi szóvivő az MTI-t vasárnap. Elmondta: “az ankarai nagykövetségünk és az isztambuli főkonzulátusunk folyamatosan kapcsolatban áll a török külügyminisztériummal, valamint az országos, illetve helyi rendőri szervekkel, emellett az illetékes konzuljaink a nap 24 órájában készek fogadni a segítségre szoruló magyarok megkereséseit”. Hozzátette, eddig három magyar állampolgár kereste fel a konzuli szolgálatot, ők turistaként tartózkodnak a városban és a robbanás helyszínétől mindössze 40 méterre található hotelben tartózkodnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik