A következő élő közvetítés része Erdogan, szégyelld magad! - üzente Izrael, miután a török elnök fogadta a Hamász vezetőjét

Nagy-Britannia továbbra is eltökélt a független palesztin állam létrehozása mellett

MTI
MTI

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint London célja továbbra is az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldásra alapuló rendezése. A Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint Sunak vasárnap telefonon beszélt II. Abdalláh jordániai királlyal, akinek megerősítette, hogy a legutóbbi időszak fenyegetései közepette Nagy-Britannia szilárdan kiáll Jordánia és a szélesebb térség biztonságának megőrzése mellett. Hozzátette, senkinek nem áll érdekében a feszültség jelentős eszkalációja.

Irán egy hete, a damaszkuszi konzulátusa ellen április elején végrehajtott, Teherán által Izraelnek tulajdonított légicsapásra válaszul több száz drónt és rakétát indított Izrael ellen. Ezek nagy többségét az izraeli légvédelem a brit, az amerikai, a francia és a jordániai légierővel együttműködve megsemmisítette. Az Iránból indított légi támadóeszközök jelentős része Jordánia légterébe is belépett.

A konzervatív párti brit miniszterelnök a vasárnapi telefonbeszélgetésben tájékoztatta a jordániai királyt arról is, hogy Nagy-Britannia a Gázai övezeten folyó harcok azonnali humanitárius szüneteltetésének elérésén dolgozik, annak érdekében, hogy a jelenleginél sokkal több segélyt lehessen eljuttatni a gázai lakossághoz és biztonságban hazatérhessenek a Hamász által elhurcolt túszok. Sunak szerint ha ezt sikerül elérni, az hosszabb távra szóló, fenntartható tűzszünethez vezethet.

Rishi Sunak a jordániai királlyal tartott vasárnapi telefonbeszélgetésében kifejtette: London szerint továbbra is az életképes kétállami megoldás az izraeli-palesztin konfliktus rendezési folyamatában elérendő végső cél. A Downing Street szerint a brit miniszterelnök és a jordániai király egyetértett annak fontosságában is, hogy támogatni kell a Palesztin Hatóság reformját, és azt, hogy a megreformált Palesztin Hatóság teremtsen stabilitást és jólétet az összes palesztin területen.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik