Nagyvilág

Utcára vonultak Bolsonaro hívei Rióban, hogy Elon Muskot éltessék

MAURO PIMENTEL / AFP
MAURO PIMENTEL / AFP

Több tízezren vettek részt azon a felvonuláson, ami a volt elnök, Jair Bolsonaro hívei szerveztek vasárnap Rio de Janeiróban. A tüntetésen azonban nem is annyira Bolsonaro volt a középpontban a Guardian helyszíni tudósítása szerint, hanem Elon Musk.

A tech milliárdos az elmúlt heteket azzal töltötte, hogy az X-re átkeresztelt közösségi hálózatán keresztül szidta Bolsonaro főellenségét, Alexandre de Moraes legfelsőbb bírósági bírót. Moraes több olyan vizsgálatot is vezet Bolsonaro ellen, amelyek börtönbe juttathatják az exelnököt, köztük azt is, amely a 2023. január 8-i brasíliai jobboldali felkelést megelőző állítólagos puccskísérletet vizsgálja.

A szélsőjobboldali politikusokért is diktátorokért lelkesedő Musk április eleje óta szabályos háborút viselt Moraes ellen, „Brazília Darth Vaderének” nevezte, és tetteit egy „brutális diktátoréhoz” hasonlította:

Ez a bíró arcátlanul és ismételten elárulta az alkotmányt és Brazília népét. Le kellene mondania, vagy felelősségre kellene vonni

– tweetelte Musk.

Musk online kampánya Moraes ellen – aki válaszul bevonta az X tulajdonosát az álhírek online terjesztésével kapcsolatos vizsgálatba – felháborította a progresszív brazilokat, akik azt gyanítják, hogy ez egy kiszámított, a brazil baloldali kormány aláásására irányuló nemzetközi művelet része. A kormányzó Munkáspárt vezetője, Gleisi Hoffmann szerint Musk „trágár offenzívája” a jogállamiság elleni támadás, amelynek célja a brazil szélsőjobb megerősítése. A first lady, Janja Lula da Silva azzal vádolta X-et, hogy „a demokrácia elleni összehangolt akció” része.

A magát „szólásszabadság-abszolutistának” tituláló Musk azonban lázba hozta Bolsonaro követőit, akik azzal vádolják Moraest, hogy alkotmányellenes keresztes hadjáratot folytat a szélsőjobboldali politikusok és aktivisták ellen. Az elmúlt években Moraes utasította a közösségi média cégeket, köztük az X-et, hogy blokkolják Bolsonaro szövetségeseihez vagy támogatóihoz tartozó fiókok tucatjait, és elrendelte egy sor, az exelnökhöz köthető személyiség letartóztatását. Vasárnap Musk képe és neve mindenütt ott volt, amikor Bolsonaro híveinek tízezrei gyűltek össze a riói Copacabana strandon.

Elemzők szerint a vasárnapi tengerparti felvonulás Bolsonaro legújabb kísérlete volt arra, hogy politikai erőt sugározzon, miközben egyre nő az esélye, hogy börtönbüntetést kapjon. Bolsonarót, aki 2019 és 2023 között volt elnök, eltiltották a jelöltségtől, és egy sor büntetőeljárás van ellene folyamatban, amelyek közül a legsúlyosabb a 2022-es, Lulával szembeni választási vereségét követő állítólagos kormánybuktatási kísérlettel kapcsolatos.

Tavaly egy kongresszusi vizsgálat azt állította, hogy Bolsonaro „egy szándékos és előre megfontolt puccskísérletért” felelős, amely Latin-Amerika legnagyobb demokráciáját politikai zűrzavarba és talán még polgárháborúba is akarta taszítani a hatalom megtartása érdekében. Bolsonaro vasárnap tagadta ezeket az állításokat, és Donald Trumpot idézve harcba hívta a hívei:

Harcolnunk kell. Különben úgy megyünk a vágóhídra, mint a bárányok.

A Guardian azonban megjegyzi, hogy a vasárnapi felvonulás minden bombasztikus hangnem ellenére jóval kisebb volt, mint a korábbi tüntetések, és csak árnyéka volt annak a politikai erődemonstrációnak, amelyet Bolsonaro a 2022-es választások előtt rendezett ugyanezen a partszakaszon.

Mint ismeretes, Bolsonaro idén februárban két napot töltött a magyar nagykövetségen, azt követően, hogy bevonták az útlevelét, nehogy megszökjön az országból, mivel több különböző nyomozás is folyik ellene.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik