A következő élő közvetítés része Zelenszkij szerint ismét remény nyílt Ukrajna győzelmére

A szlovákok szembemennek Ficóval, és csaknem 3 millió eurót gyűjtöttek már Ukrajnának lőszerre

Alexey Furman / Getty Images
Alexey Furman / Getty Images

Mivel az ország oroszbarát miniszterelnöke, Robert Fico nem hajlandó részt venni abban az Európán átívelő kezdeményezésben, hogy lőszert juttassanak Ukrajnának, mintegy 46 ezer egyéni adományozó közel 2,9 millió eurót (több mint egymilliárd forintot) gyűjtött össze, hogy tüzérségi lőszert vásároljon a cseh kormány által nemrég indított program keretében.

Lucia Štasselová, egy 65 éves pozsonyi önkormányzati képviselő, aki részt vett a crowd-funding kezdeményezés elindításában, azt mondta a Politicónak, hogy az eredeti cél 1 millió euro volt, de most már még többről is mernek álmodni.

Miután az amerikai képviselőház hónapokig blokkolta az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat, a cseh kormány idén létrehozott egy platformot, hogy adományokat gyűjtsön a szövetséges országoktól, hogy társfinanszírozza a lőszerek beszerzését a világ gyártóitól. A kezdeményezéshez számos európai ország csatlakozott, ám akárcsak Magyarország, úgy a szlovák kormány sem vett részt az akcióban. Ez késztette a pozsonyi politikusok és civilek egy csoportját arra, hogy múlt hétfőn elindítsa a rendkívül sikeresnek bizonyuló tömegfinanszírozási kezdeményezést.

A kevesebb mint egy hét alatt teljesített kifizetések ütemével a crowd-funding akció már többet gyűjtött annál, amennyit egyes kormányok ajánlottak fel, például Szlovénia 1 millió eurót ígért a cseh platformnak.

„Azt tervezzük, hogy addig folytatjuk az adománygyűjtést, amíg az emberek hajlandóak adakozni” – mondta Štasselová. „Minden egyes eurót lőszerek és fegyverek vásárlására fordítunk Ukrajna számára.”

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik