Élő Nagyvilág

Egy lehetséges gázai tűzszünetről tárgyalt a török elnök a Hamász vezetőjével

Karar Jabbar / AFP
Karar Jabbar / AFP

A közel-keleti konfliktus legfontosabb pénteki eseményeit itt tudja elolvasni.

Egy lehetséges gázai tűzszünetről tárgyalt a török elnök a Hamász vezetőjével

Iszmail Haníjével, a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet politikai bizottságának vezetőjével találkozott szombaton Isztambulban Recep Tayyip Erdogan török elnök, hogy megvitassák a Gázai övezeti háború egy reménybeli tűzszüneti megállapodásának feltételeit – jelentette a TRT török állami műsorszolgáltató.

Erdogan és Haníje beszélt az övezet elleni izraeli támadásokról, a segélyek “megfelelő és akadálytalan” szállításáról, valamint a térség “tartós és igazságos békéjéről” – írta Erdogan kommunikációs kabinetje az X mikroblogon. A török hivatalos közleményekben nem volt szó azokról az izraeliekről, akiket a Hamász tavaly október 7-ei terrortámadásában túsznak elhurcolt a övezetbe.   Törökország eltökélten támogatja az “azonnali tűzszünetet” és a gázai “tömeggyilkosságok” leállítását célzó diplomáciai erőfeszítéseket – mondta Erdogan Haníjének a közlemény szerint.

Erdogan a minap a Gázai övezeti “tömegmészárlás” miatt ismét bírálta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt. Izrael határozottan visszautasította Erdogan kijelentéseit. Az elnök szóbeli támadásai ellenére Törökország a közelmúltban felgyorsította a közvetítést célzó erőfeszítéseit a gázai háborúban. Az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom közvetítésével folyó tárgyalások eddig nem vezettek eredményre.
(MTI)

Rafahra újabb légicsapásokat mért az izraeli hadsereg, gyerekek is meghaltak

A Gázai övezet déli részén fekvő Rafahra civilek életét követelő légicsapásokat mért az izraeli hadsereg szombatra virradóan – írja az MTI. A gázai egészségügyi hatóságok közlése szerint a támadásban legkevesebb kilencen meghaltak, többségükben gyermekek. Egy rokon elmondása szerint a Rafah nyugati, Tel Szultán nevű negyedét ért rakétatámadás áldozatai – hat gyermek, két nő és egy férfi – mind egy család tagjai voltak.

A gázai palesztin hatóságok közlése szerint az éjszaka folyamán egy másik légicsapás is érte Rafahot, ottani esetleges áldozatokról azonban nem érkezett jelentés.

Az izraeli hadsereg (IDF) arról számolt be, hogy pénteken rakétaindító állásokra mért légicsapást a Gázai-övezet északi részén fekvő Bét Hanunban, ahonnan a Hamász aznap a Gázai övezettel szomszédos izraeli Szderót várost támadta. Emellett további többtucatnyi célpont ellen indult bevetés – fűzték hozzá.

Az Iszlám Dzsihád szombaton közölte, hogy fegyveresei reggel heves tűzpárbajt vívtak az izraeli erőkkel a menekülttábor közelében fekvő Tulkaremben. A város lakói az izraeli agresszió ellen tiltakozva általános sztrájkba léptek, szombaton az üzletek, az éttermek és a kormányhivatalok is zárva tartottak.
(MTI)

Tíz halott egy ciszjordániai menekülttáborban

Az izraeli hadsereg közlése szerint tíz fegyverest öltek meg, nyolcat letartóztattak, és fegyvereket koboztak el a ciszjordániai Nur Shams menekülttáborban végrehajtott rajtaütésük során, írja a Guardian.

A palesztin egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint az egyik halott egy 15 éves fiú.

Befejezte a kereskedelmi hajók védelmét egy német hadihajó a Vörös-tengeren

Befejezte a kereskedelmi hajók védelmét a jemeni húszi fegyveresek ellen a Hessen nevű német hadihajó, és szombat kora reggel elhagyta a Vörös-tengert – közölte a német védelmi minisztérium.

A hajót az Európai Unió Aspides nevű vörös-tengeri védelmi missziója keretében február végén telepítették a térségbe, hogy védelmet nyújtson a kereskedelmi hajóknak a gázai háború ellen tiltakozó jemeni fegyveresek támadásai ellen.

A fregatt, fedélzetén 240 fős legénységgel, helyi idő szerint 5:50-kor fejezte be a küldetést, és elhagyta a műveleti területet – közölte a német hadsereg. A Hessen legénysége több drónt is megsemmisített a német haditengerészet első ilyen jellegű bevetésén.

A német védelmi minisztérium jelentése szerint a hadihajó 27 kereskedelmi hajót kísért át biztonságosan a műveleti területen.

Robbanás egy iraki katonai támaszponton, egy katona meghalt

Pénteken este robbanás történt egy Irán-barát alakulatnak otthont adó iraki katonai támaszponton – írja a The Guardian az AFP hírügynökségre hivatkozva.

Mint írják, iraki források alá nem támasztott információi szerint légicsapás történhetett, ám nem nevezték meg, hogy ki állhatott a lehetséges támadás mögött. A robbanásban egy katona meghalt, nyolcan pedig megsérültek.

A cikk szerint a robbanás az iraki hadseregbe integrált, korábban az ISIS terrorszervezet elhárításán dolgozó egység támaszpontján történt.

A cikkben idézet iraki minisztériumi forrás szerint a találat felszerelést, fegyvereket és járműveket ért. A robbanás után egyelőre senki nem vállalta a felelősséget, az Egyesült Államok hadserege ugyanakkor határozottan tagadta, hogy közük lenne a történtekhez.

Olvasói sztorik