A következő élő közvetítés része Gázai menekülttáborra mért légicsapást Izrael, legalább hét gyerek meghalt

Iránban az Izrael elleni támadás áll a Hadsereg napja nevű nemzeti ünnep középpontjában

AFP
AFP

Iránban szerdán megkezdődtek a Hadsereg napja nevű nemzeti ünnep eseményei, melyek középpontjában idén a síita államnak Izrael ellen a hét végén végrehajtott támadása áll; a megnyitón Ebrahim Raiszi iráni államfő is részt vett.

Beszédében Raiszi hangsúlyozta, hogy a támadás – melyet az iráni kormány Izrael Irán damaszkuszi konzulátusa ellen 12 nappal korábban elkövetett légicsapásával indokolt – „precíz, arányos és büntető jellegű” volt, mely „szétzúzta a cionista rezsim tekintélyét”.

Ha Teherán kiterjedtebb műveletet hajtott volna végre Izrael ellen, semmi nem maradt volna abból a rezsimből

– tette hozzá.

Az elnök, aki egy teheráni katonai parádén szólalt fel, hangsúlyozta: a művelet bebizonyította, hogy Irán hadserege „készenlétben áll”, és megtorlást hajt végre bármilyen, iráni területen elkövetett támadásért. Mint mondta, már nincs szó Irán elleni támadásról, mert az iszlám köztársaság fegyveres erői megmutatták elrettentő erejüket.

Raiszi emellett bírálta azokat az országokat, melyek igyekeznek normalizálni kapcsolataikat Izraellel, hozzátéve, hogy ezen országok kormányai „saját népeik előtt maradtak szégyenben”.

Az utóbbi években több arab ország is diplomáciai viszonyt kezdett Izraellel: 2020 szeptemberében, az úgynevezett Ábrahám-egyezmények keretében az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein, majd decemberben Marokkó, 2021 januárjában pedig Szudán is. A teheráni parádén a hadsereg bemutatott több, nemrég hadrendbe állított fegyvert, a többi között drónokat és nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat is. A nap folyamán több kisebb városban hasonló parádékat tartanak.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik