A következő élő közvetítés része Izraeli vezérkari főnök: az iráni támadás nem marad válasz nélkül

Válaszcsapásra készül Izrael

Israeli Army / AFP
Israeli Army / AFP

Ezt az Izraeli Védelmi Erők (IDF) vezérkari főnöke lengette be.

Ilyen sok rakéta, cirkálórakéta, drón kilövése Izrael állam területe, nem marad válasz nélkül

– jelentette ki Herzi Halevi tábornok, megjegyezve, hogy még vizsgálják a lehetőségeket.

Hétfőn az izraeli háborús kabinet átnézte a katonai terveket egy esetleges válaszcsapásról, és a Channel 12 nevű izraeli hírcsatorna szerint a „kemény válaszcsapás” mellett döntöttek. A csatorna úgy tudja, a döntéshozók „tiszta és erőteljes üzenetet” kívánnak küldeni, hogy „Izrael egy ekkora, ellene zajló támadást nem hagy reakció nélkül”, ugyanakkor a támadás nem lehet olyan léptékű, amely kiprovokál egy regionális háborút.

Az NBC négy, neve elhallgatását kérő amerikai tisztviselőre hivatkozva azt írja, Izrael nem Iránra, hanem a síita állam valamelyik régiós proxyjára tervez csapást mérni, Libanonban vagy Szíriában. Mivel az iráni támadás nem okozott komolyabb kárt, a Netanjahu kabinet is kevésbé agresszív válaszlépésre törekszik.

John Kirby nemzetbiztonsági szóvivő azt mondta, tiszteletben tartják a háborús kabinet döntését, tudják, hogy Izrael „egy nagyon kemény környéken él”, de hangsúlyozta, hogy nem akarnak háborúzni Iránnal.

Vasárnap Irán közvetlen támadást indított izraeli katonai célpontokkal szemben több száz drónnal és rakétával, válaszul az izraeli légierő április elsején végrehajtott csapására, amelyet egy damaszkuszi iráni diplomáciai létesítmény ellen hajtottak végre, likvidálva több magas rangú iráni katonai vezetőt. Irán Izrael elleni támadását előre, nyilvánosan beharangozta, így Izraelnek és az amerikaiaknak 7-8 órájuk volt felkészülni a csapásra. Ennek meg is lett az eredménye: az izraeli hadsereg szerint a kilőtt rakéták és drónok 99 százalékát sikerült elhárítani. A támadásnak egy komoly sérültje volt (egy arab beduin gyermek), egy dél-izraeli bázis pedig enyhe károkat szenvedett.

(The Times of Israel / The Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik