A következő élő közvetítés része Helyretették Magyar Pétert Ukrajna ügyében

Rácz András helyretette Magyar Péter tévedéseit Ukrajnával kapcsolatban

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Magyar Péter interjút adott a Klubrádiónak, amelyben ugyan Oroszországot nevezte meg egyértelmű agresszornak, de több ponton tévedéseket mondott Ukrajnával és a háborúval kapcsolatban. Rácz András, a téma egyik legjobb elemzője ezeket szedte össze. 

Rácz szerint

  • Nem igaz az, hogy Ukrajna „semmiben nem felel meg az európai uniós értékeknek, előírásoknak”. Már az EU és Ukrajna között 2014-ben aláírt, 2016-ban hatályba lépett társulási megállapodás is nagyon komoly jogharmonizációt írt elő – többek között ezért is működhet a Mélyreható és Átfogó Szabadkereskedelmi Térség (DCFTA) és a vízummentesség az EU és Ukrajna között.
  • Nem igaz az sem, hogy Ukrajnában a lakosság többsége oroszul beszélt, még 2014 előtt sem. Ukrajnában az utolsó népszámlálás 2001-ben volt, szóval nem éppen friss – de már az akkori adatok is azt mutatták, hogy a lakosság döntő többsége ukránnak vallotta magát (több, mint 85 százaléka), az anyanyelv-használatra pedig az jött ki, hogy a lakosság 67 százaléka az ukránt használta anyanyelvként, 30 százalék pedig az oroszt.
  • Nyilvános források alapján nem igazolható, hogy az ukrajnai termőföldek jelentős része különböző nyugati konszernek és oligarchák tulajdonában lenne. Ez egy közismert orosz álhír, aminek nincs igazolható valóságalapja.
  • Nem voltak semmiféle amerikai „rakétatelepítések” Ukrajnában. Soha fel nem merült, hogy egy annyira instabil és az oroszok által 2014 előtt, de kisebb részben 2022-ig nagyon mélyen penetrált országba, mint Ukrajna, az Egyesült Államok valaha, bármiféle rakétát telepítsen. Túlságosan kockázatos is lett volna, meg szükség sem lett volna rá, ugyanis a rendszer lengyelországi és romániai bázisai, valamint az AEGIS hajókra telepített elemei bőven elegendőek.

Rácz szerint Magyar azt jól látta, hogy az orosz katonai agresszió összekovácsolta az ukrán lakosságot, megteremtve az ukrán politikai nemzetet. Azt pedig külön hozzáteszi, hogy nehéz úgy interjút adni, hogy Bolgár György rendszeresen a szavába vág.

Rácz szerint Magyar azért gondolhatja ezeket, mert az elmúlt 14 évet a kormány kommunikációs buborékjában töltötte.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik