A következő élő közvetítés része Irán több mint kétszáz drónt és rakétát lőtt ki Izraelre

Iráni Forradalmi Gárda: Sokkal nagyobb támadást is indíthattunk volna

Anton Petrus / Getty Images
1415925309
Anton Petrus / Getty Images
1415925309

Várakozásaikat meghaladó mértékű sikert ért el az Izrael ellen vasárnapra virradóra végrehajtott, nagyszabású iráni támadás – erről Hoszein Szalami, az Iráni Forradalmi Gárda főparancsnoka beszélt az iráni állami médiának.

Közlése szerint az Egyesült Államok és Franciaország is légvédelmi támogatást nyújtott Izraelnek Irakban, Jordániában, sőt Szíria egyes részein is, de az iráni drónoknak, cirkáló- és ballisztikus rakétának sikerült átütnie a védelmi képességek rétegeit.

Sokkal nagyobb támadást is indíthattunk volna, de korlátoztuk azt azokra a képességekre, amelyeket a cionista rezsim az iráni konzulátus megtámadására és kedves parancsnokaink vértanúvá tételére használt

– ismertette álláspontját az Iráni Forradalmi Gárda parancsnoka.

Izrael szerint a példátlan iráni támadás azt bizonyítja, hogy Irán a gázai konfliktus eszkalálására törekszik, és az ENSZ Biztonsági Tanácsa összehívását kérte, valamint azt, a tagállamok minősítsék terrorszervezetté az Iráni Forradalmi Gárdát.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsához intézett levelében Irán ezzel szemben azt állítja, hogy nem törekedett az eszkalációra, és a támadással a damaszkuszi konzulátusa elleni izraeli támadásokra válaszolt.

Izrael szűk két hete intézett légicsapást Irán damaszkuszi konzulátusa ellen, igaz, Izrael tagadta, hogy a célpont diplomáciai épület lenne, szerintük katonai bázis ellen irányult a támadás. A légitámadás az iráni külügyminisztérium szerint mindenesetre lerombolta a szíriai fővárosban található iráni konzulátus épületét, és legalább hét tisztségviselőt megölt, köztük Mohammed Reza Zahedit, az Iráni Forradalmi Gárda (IRGC) egyik legmagasabb rangú parancsnokát és Mohammed Hadi Hadzsi Rahimi parancsnokot is.

Az izraeli támadásban legalább hat szíriai állampolgár is meghalt – jelentette a támadás másnapján az iráni állami televízió.

Reza Zahedi, a Forradalmi Gárda szárazföldi erőinek és légierejének korábbi parancsnoka a legmagasabb rangú iráni áldozat volt Kászim Szulejmáni főparancsnok 2020-as megtámadása óta. Utóbbi likvidálását Donad Trump amerikai elnök közvetlen utasítására hajtották végre egy amerikai harci drón segítségével, négy évvel ezelőtt januárban, Bagdadban. Szulejmáni megölése után Irán arányos válaszcsapást ígért, ám ennek végrehajtása elmaradt.

A két héttel ezelőtti izraeli támadásért szintén megtorlást ígértek. Az izraeli katonai létesítmények elleni szombat éjszakai támadást Irán a „Beváltott Ígéret Művelet” néven hajtotta végre.

(Al Jazeera / CNN)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik