Élő Nagyvilág

„Nem így fogunk legyőzni egy nálunk nagyobb ellenséget” – jelentősen romlott a helyzet az ukrán vezérkari főnök szerint

Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP
Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

Németország újabb Patriotokat ad Ukrajnának

Újabb Patriot légvédelmi rendszert küld Kijevnek Németország, hogy a segítségére legyen az Ukrajna elleni fokozódó orosz légicsapásokkal szemben, jelentette be szombaton a német védelmi minisztérium.

Az ukrán városok és létesítmények elleni orosz terror mérhetetlen szenvedéseket okoz

– jelentette ki Boris Pistorius védelmi miniszter az MTI szemléje szerint.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott a légvédelmi rendszer küldéséért.

Olaf Scholz kancellár Zelenszkijjel folytatott szombati telefonbeszélgetésén Németország Ukrajna iránti rendületlen szolidaritásáról biztosította az ukrán elnököt.

Ez a Németország által Kijevnek szállított harmadik légvédelmi rendszer. A Patriotokon kívül Berlin fegyverek széles skáláját szállította Ukrajnának, tüzérségi eszközöktől páncélozott harcjárművekig. Olaf Scholzot ennek ellenére bírálták, amiért nem engedélyezte a Taurus nagy hatótávolságú rakéták szállítását. Németország attól tart, nehogy ezeket a fegyvereket Oroszországon belüli célpontok ellen vessék be.

Tokmakot lőtték az ukránok, Moszkva szerint a támadásban meghalt három gyerek

A dél-ukrajnai Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett vezetője szombaton közölte, hogy ukrán tüzérségi támadásban Tokmak városban meghalt tíz civil, közöttük három gyermek.

Jevgenyij Balickij szerint a péntek éjjeli tüzérségi támadásban további tizennyolc ember megsebesült, őket kórházban ápolják.

– Két ember eltűnt. A törmelékek eltávolítása és a keresés folytatódik – írta Balickij a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

Egy másik helyi vezető, Vlagyimir Rogov, az Oroszországgal Vagyunk mozgalom vezetője Telegram-csatornáján azt írta, hogy öt ház dőlt össze részlegesen. Rogov beszámolója szerint több ember megsebesült ukrán rakétatámadásokban a szintén orosz kézen lévő Luhanszkban is. A rakéták egy buszpályaudvar és egy gépgyár közelében csapódtak be, három polgári személy megsebesült, és több lakóház megrongálódott írta Telegram-csatornáján Rogov.

Ukrán médiajelentések szerint ez a támadás egy katonai egység és a gyár közelében lévő katonai járművek ellen irányult.

(MTI)

Szirszkij: Jelentősen romlott a katonai helyzet a keleti fronton

Jelentősen romlott a katonai helyzet a keleti fronton a több mint két éve orosz támadás alatt álló Ukrajnában – közölte szombaton Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg parancsnoka.

A parancsnok szerint a negatív fejlemények elsősorban annak tudhatók be, hogy a Donyeck megyei Csasziv Jar felé előrenyomuló orosz hadsereg a március közepén tartott oroszországi elnökválasztás után jelentősen fokozta támadó hadműveleteit.

Az orosz hadsereg ukrán állásokat támad Liman, Bahmut és Pokrovszk térségében rohamcsapatokkal, páncélozott járművek támogatásával

– írta Szirszkij a Telegramon. Szerinte ezt a meleg és száraz idő tette lehetővé, amelynek révén a nyílt területek megközelíthetővé váltak a tankok számára.

Csasziv Jar nem egészen 30 kilométerre délre fekszik Kramatorszktól, a megye ukrán kézen lévő területének legnagyobb városától, és az ukrán hadsereg számára fontos vasúti és logisztikai csomópont. Kijev szerint a város már állandó tűz alatt van.

Közleményében Szirszkij azt is leszögezte, hogy a leginkább problémás övezeteket már megerősítették, egyebek mellett légvédelmi eszközökkel. Hozzátette, hogy ismét felmerül az ellenség műszaki fölényének kérdése a fejlett technikát képviselő fegyverek terén.

Nem így fogunk legyőzni egy nálunk nagyobb ellenséget

– szögezte le az ukrán parancsnok, aki szerint az ukrán katonaság kiképzését is javítani kell.

(MTI)

Amerikai jelentés: Kína segíti Oroszországot a katonai terjeszkedésében

Egy amerikai jelentés szerint Kína segíti Oroszországot a katonai terjeszkedésében – írja a The Guardian. Az amerikai tisztviselők azt remélik, hogy a hírszerzési adatok nyilvánosságra hozatala arra ösztönzi majd az európai szövetségeseket, hogy gyakoroljanak nyomást Kínára, mivel Olaf Scholz német kancellár a hétvégén Pekingbe utazik, a G7-ek külügyminiszterei pedig a jövő héten Olaszországban találkoznak. A jelentés szerint Kína a drónok és a ballisztikus rakéták gyártásához elengedhetetlen alkatrészek szállításával segíti az oroszokat. Kína kulcsfontosságú tényező volt Oroszország védelmi ipari bázisának újjáélesztésében, amely egyébként jelentős visszaesést szenvedett el Oroszország ukrajnai inváziója óta – mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő.

Külföldi ügynöknek minősítettek újságírókat

Az orosz igazságügyi minisztérium külföldi ügynöknek minősített két neves újságírót – Ilja Barabanovot, a BBC tudósítóját és Aszja Kazanceva orosz tudósítót. Barabanov sokat írt Oroszország ukrajnai háborújáról és a Wagner zsoldoscsoportról, míg Kazantseva aláírta az orosz tudósok és tudományos újságírók nyílt levelét, amelyben az orosz csapatok ukrajnai kivonulását követelték. A BBC elítélte az oroszok lépését. Barabanov és Kazantseva is külföldön él jelenleg – írja a The Guiardian.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik