Nagyvilág europoli

Átment az Európai Parlamenten az EU új migrációs csomagja

JOHN THYS / AFP
JOHN THYS / AFP

Elfogadta az Európai Parlament az Európai Unió új migrációs politikáját tömörítő csomagot. Az, hogy a csomag átmegy, még szerda reggel sem volt biztos, a nagyobb pártcsaládok egész nap hívogatták a képviselőket a szavazataikért.

Magáról a csomagról már írtunk, Európa eddigi legkeményebb migrációs szabályozása jön, amelyet a tagországok nagy része támogatott, de Magyarország és Lengyelország például nem .

A mostani bizonytalanság abból eredt, hogy a csomagot a jobboldalibb pártcsaládok és a szélsőbal sem támogatta lelkesen, előbbiek szerint nem elég kemény, utóbbiak szerint túl kemény volt. A centrista pártcsaládok között is voltak problémák, az olasz Demokrata Párt például azért nem támogatta a csomagot, mert Giorgia Meloni miniszterelnök részt vett a kialakításában.

A szavazást a brüsszeli ülésteremben tüntetők zavarták meg.

Az Európai Parlament elnöke a szavazás után azt mondta, történelmet írtak. A képviselők nagy része viszont úgy reagált, hogy a csomag nem tökéletes, de az eddigieknél jobb.

Szijjártó Péter a szavazás után Pakson, egy lakossági fórumon reagált a szavazásra. A Külügyminisztérium közleményéből kiderül, a külügyminisztert azt mondta, „akármilyen migrációs paktumot is fogadnak el az európai parlamenti képviselők, Magyarország nem fogja feladni sem a jogi, sem a fizikai határzárat, a kormány továbbra sem fog beengedni illegális bevándorlókat, akárhogyan is erőlteti azt a háború- és migrációpárti brüsszeli vezetés.”

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik