Nagyvilág

Először ítélték börtönbüntetésre egy amerikai iskolai ámokfutó szüleit

BILL PUGLIANO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
James Crumbley (narancssárgában) és Jennifer Crumbley (csíkos pólóban) a bíróságon 2024. április 9-én.
BILL PUGLIANO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
James Crumbley (narancssárgában) és Jennifer Crumbley (csíkos pólóban) a bíróságon 2024. április 9-én.

Tíz, illetve tizenöt év szabadságvesztést szabtak ki az Egyesült Államokban annak a korábban már életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt tinédzsernek a szüleire, aki egy iskolai lövöldözés során négy embert megölt és hetet megsebesített Michigan államban 2021-ben.

Ez az első alkalom az Egyesült Államokban, hogy egy iskolai lövöldöző szüleit elmarasztalták. A pontiac-i bíróság azzal indokolta a döntést, hogy a szülők, James Crumbley és Jennifer Crumbley ismételten elmulasztottak megtenni olyan „tragikusan egyszerű lépéseket”, amelyekkel elejét lehetett volna venni a katasztrófának. Az ügyészek a tárgyaláson bizonyítékokat mutattak be arra vonatkozóan, hogy nem biztonságos körülmények között tárolták otthon az ámokfutáshoz használt lőfegyvert, és nem fordítottak figyelmet a gyerekük mentális állapotára. Az anyát és az apát két külön eljárásban gondatlanságból elkövetett emberölés vádpontjában találták bűnösnek.

Az elkövetés idején 15 éves fiú 2021 novemberében az iskolában egy feladatlapra fegyvert, lövedéket és egy sebesült alakot rajzolt, illetve baljós, figyelmeztető mondatokat írt. Az ijesztő rajz miatt az iskola rövid konzultációra behívatta a szülőket, akik az eset miatt viszont nem vitték haza a gyereküket. A fiú még aznap, néhány órával később fegyvert vett elő a hatizsákjából, és tüzet nyitott a társaira. A bíróság előtt bűnösnek vallotta magát, és jelenleg életfogytig tartó börtönbüntetését tölti.

A szülők ugyan nem tudtak arról, hogy a gyerekük, mire készül, de az ügyészek szerint mulasztást követtek el azzal, hogy nem zárták el otthon a fegyvert, illetve nem vitték el az iskolából a végzetes napon, miután fény derült a fegyvert ábrázoló rajzra. Hosszú időn át figyelmen kívül hagyták továbbá a fiú aggasztó mentális állapotára utaló jeleket, például a hallucinációkkal kapcsolatos panaszait.

Az ügyről még az ítélethirdetés után, de a büntetés kiszabása előtt itt írtunk részletesen.

Először ítéltek el egy szülőt az iskolai mészárlást rendező gyereke ügyében – de miért?
Ethan Crumbley 15 éves korában kegyetlenül végzett négy iskolatársával. Az életfogytiglani börtönbüntetést kapó tinédzser anyjának szintén a bíróság elé kellett állnia, mert fia az összeomlása előtt többször is próbált segítséget kérni a szüleitől – hiába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik