Nagyvilág

Először ítéltek el egy szülőt az iskolai mészárlást rendező gyereke ügyében – de miért?

BILL PUGLIANO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP
BILL PUGLIANO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP
Ethan Crumbley 2021-ben, 15 éves korában végzett kegyetlenül négy iskolatársával. A gyilkosságokhoz használt pisztolyt pár nappal a mészárlás előtt kapta a szüleitől, akik az ajándékozás után még a célba lövést is gyakoroltatták vele. Az életfogytiglani börtönbüntetést kapó tinédzser anyjának szintén a bíróság elé kellett állnia, mert fia az összeomlása előtt többször is próbált segítséget kérni a szüleitől – hiába.

2021 novemberének utolsó napja hátborzongatóan indult a Michigan állambeli Oxford városának középiskolájában. Az akkor 15 éves Ethan Crumbley a matekfeladványok megoldása helyett helyett erőszakos képeket rajzolt a feladatlapra egy pisztolyról, abba passzoló golyóról és egy sebesült emberről.

Mindenütt csak vér

– írta az ekkor már szó szerint az összeomlás küszöbén álló kamasz.

„A gondolatok nem állnak le. Segítség!” – könyörgött egy geometria feladat során. Az aggodalomra okot adó rajzokat Ethan tanára is észrevette, ezért azonnal behívták a kamasz szüleit az intézménybe. De a hátborzongató rajzok és a megrémült tanárok kifejezett kérése ellenére a szülők – Jennifer és James Crumbley – nem vitték azonnal szakemberhez a gyereket, sőt, haza sem mentek vele, inkább otthagyták az iskolában.

Ez a döntésük végzetesnek bizonyult.

Néhány órával később Ethan kiment a mosdóba, elővett egy pisztolyt a hátizsákjából, és agyonlőtte vele négy iskolatársát – a 14 éves Hana St. Julianát, a 16 éves Tate Myre-t, a 17 éves Madisyn Baldwint és a szintén 17 éves Justin Shillinget. A tinédzser által rendezett vérengzésben hat másik tanuló és egy tanár is megsérült.

SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AF A négy áldozat fényképe az Oxford High School előtt kialakított emlékhelyen 2021 decemberében, pár nappal a tragédia után.

A labilis mentális állapotban lévő fiú gyilkos fegyvere az a 9 mm-es Sig Sauer típusú pisztoly volt, amit négy nappal korábban a Black Friday napi akciók keretében vásárolt neki az édesapja előkarácsonyi ajándékként. És, aminek a használatát a lövöldözés előtt nem sokkal anyja segítségével sajátította el.

A még mindig csak 17 éves Ethan Crumbley azóta bűnösnek vallotta magát, életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. A tragédia után azonban a szüleit is letartóztatták, és vádat emeltek ellenük – mivel lehetővé tették a gyerekük számára, hogy fegyverhez jusson, és a súlyos mentális problémákról árulkodó jelekre sem reagáltak megfelelően.

A szülők közül elsőként az anya ügyében született ítélet, az apa tárgyalása márciusban lesz. Jennifer Crumbley-t négyrendbeli, gondatlanságból elkövetett emberölésben találtak bűnösnek – amiért áldozatonként akár 15 év börtönbüntetést is kaphat, ám a büntetése mértékéről még nem döntöttek.

A döntés kritikusai szerint az ítélet precedenst teremthet, és a jövőben akár a bűnbandákhoz csatlakozó fiatalok szülei ellen is alkalmazhatják. Vagy abban az esetben, ha egy gyerek meggondolatlanságból elkövet valamit, amiből aztán komoly baleset lesz.

De miért olyan különleges ez az ügy, hogy az esküdtszék az iskolai ámokfutó anyját is súlyosan szankcionálta? 

Amikor a szülők kapcsoltak, már túl késő volt

Az esküdtek számára az egyik legfontosabb kérdés az volt, hogy a szülők számíthattak-e arra, hogy iskolai lövöldözés történhet, és gondatlanságból figyelmen kívül hagyták-e a dolgot vagy sem.

Ennek bizonyítása során az ügyészség az alábbi tényekre támaszkodott.

A legfontosabb bizonyíték szerintük az volt, hogy Crumbley-ék karácsonyi ajándékként vásárolták a pisztolyt a fiuknak, akivel a célba lövést is gyakorolták – tehát a gyilkos fegyvert végső soron ők biztosították számára. Az ajándékba adott pisztolyról annak ellenére nem szóltak az iskolában, hogy a tragédia előtt behívták őket a segélykiáltással felérő rajzok ügyében.

A lövöldözést megelőző napon is volt egy hasonló probléma Ethannel az iskolában, ami után nehéz elképzelni, hogy egy felelős szülő ne zárta volna el biztos helyre a fegyvert egy időre. Ethan – ahelyett, hogy az órán a tananyagra figyelt volna – töltényeket keresett az új pisztolyába a mobilján. Amikor lebukott, felhívták az édesanyját. A nő pedig annyit üzent fiának sms-ben:

LOL. Nem haragszom rád. Csak meg kell tanulnod, hogyan ne bukj le.

Nagy eséllyel a szülők tragédia után tanúsított magatartása is a büntetésük mellett szólhatott. Elvégre, miután hírt kaptak arról, hogy valaki lövöldözik fiuk iskolájában, gyorsan megnézték, otthon van-e a gyerek pisztolya. Csak annak hűlt helyét látva értesítették a hatóságokat.

Ezután gyorsan megpróbáltak köddé válni, ám egy nap után letartóztatták őket.

JEFF KOWALSKY / AFP A Crumbley család korábbi otthona.

Ethan korábban is próbált segítséget kérni

Jennifer Crumbley tárgyalásán az egyik korábbi szomszédjuk, Kayla LeMieux is tanúvallomást tett, aki azt mesélte, rendszeresen előfordult, hogy a szülők éjszaka elmentek italozni otthonról, felügyelet nélkül hagyva kisfiukat. Ahogy a szomszéd mesél, ebben az Ethan 9 éves koráig tartó időszakban a gyerek néha átment hozzá vendégségbe is. A korábban Jennifer munkatársaként is dolgozó nő elmondása alapján a gyerek már ekkor is „nagyon hátborzongató volt”.

„Nagyon különösen viselkedett. Távolságtartó és manipulatív volt. És sokat hazudott nekem” – mesélte a volt szomszéd, majd egy olyan történetet is felelevenített, hogy egyszer végignézte, amint Ethan leszedett egy madárfészket egy fáról, földre dobta, majd összetaposta azt.

Azt mondtuk egymás között: egy nap meg fog ölni valakit.

Vallomásában azt is elárulta: miután úgy látták, a szülők nagyon elhanyagolták Ethant, inkább értesítették a gyermekjóléti szolgálatot. „Aggódtam érte. Egyetlen gyereknek sem szabad így élnie.”

Az anya tárgyalásán elhangzottakból kiderült továbbá, hogy Ethant 2021 márciusa óta hallucinációk gyötörték: furcsa hangokat hallott, azt érezte, démonok szállták meg az otthonukat. Nem sokkal később már azzal töltötte az idejét, hogy madárfiókákat kínzott, amiknek rendszeresen levágta a fejüket is. Sőt, ekkoriban egy barátjának azzal kapcsolatban viccelődött sms-ben, hogy „szétlövi az iskolát”. Novemberben pedig több alkalommal iskolai lövöldözésekről olvasgatott az interneten.

GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP Ethan Crumbley 15 éves korában, a letartóztatási fotóján.

Ethan mindeközben azzal is tisztában volt, hogy segítségre lenne szüksége. Áprilisban panaszkodott egy barátjának, hogy mennyire rossz a mentális állapota, ezért legszívesebben kihívná magára a mentőket, de attól tart, hogy szülei nagyon dühösek lennének.

A problémáival azonban nem talált megértő fülekre, hiába mondogatta többször is a szüleinek: vigyék orvoshoz. Jennifer és James Crumbley emiatt kinevették, és azt mondták neki, hogy „kaparja össze magát”.

Segítséget akarok, de a szüleim nem hallgatnak rám, így nem kaphatok. (…) Nulla segítségem van a mentális problémáimhoz, és emiatt lövöldözni fogok az iskolában

– írta nem sokkal azelőtt a naplójába, hogy ámokfutásba kezdett volna.

Ezen részletek figyelembevételével pedig talán már az sem olyan meglepő, hogy végül a gyerekük segélykiáltásait ignoráló szülőket utolérte a törvény keze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik