Nagyvilág

Washington Post: Orbán félreinterpretálta Trump Ukrajnával kapcsolatos álláspontját, de nem akarták kijavítani

MTI
MTI

Orbán Viktor szerint az ukrajnai háború befejezésére az „egyetlen komoly esélye” a világnak az, ha Donald Trump visszatér a Fehér Házba. A magyar miniszterelnök már a Floridában tett látogatása előtt nagy béketeremtőként festette le az Egyesült Államok korábbi elnökét, és a találkozó után sem csökkent a hevülete.

A Washington Post információi szerint Orbán annyira ráfordult saját békepárti retorikájára, hogy amerikai oldalról csak azért nem korrigálták, mert Trump „csodálja” a magyar miniszterelnököt.

A Washington Post szerint a magyar miniszterelnök a Mar-a-Lago-i találkozó után azt állította: Trump azt mondta neki, hogy véget vet a háborúnak, és „egy pennyt sem ad” Ukrajna megsegítésére.

Orbán állítása azonban nem felelt meg a valóságnak. Egy Trumphoz közel álló forrás szerint a volt elnök nem akarta nyilvánosan megcáfolni az elhangzottakat, mert csodálja Orbán keménységét és bevándorlás-ellenes álláspontját.

A megbeszélésen állítólag Orbán hosszasan beszélt a szovjet történelemről, Oroszország ukrán területek iránti vágyódásáról, illetve Ukrajna katonai problémáiról, Trump azonban csak hallgatott, figyelt, de nem foglalt állást a témában.

A lap szerint Trump eddig keveset árult el arról, hogy mit kezdene Putyinnal és Zelenszkijjel, és ezek a hallgatások teret adtak másoknak, hogy saját elgondolásaikkal kitöltsék a világpolitikai kérdéssel kapcsolatos üres helyeket. A lap szerint keresték Orbán szóvivőjét, de az nem reagált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik