Nagyvilág

Vatkikán: az abortusz, a nemváltás és a genderelmélet is emberi méltóság elleni bűntett

Christopher Furlong / Getty Images
Christopher Furlong / Getty Images

Ferenc pápa elítélte és az emberi méltóság elleni bűntettnek nevezte az abortuszt, a béranyaságot, a nemváltást és a genderelméletet a Vatikán által hétfőn közzétett nyilatkozattételben – írja az MTI a Végtelen méltóság (Infinite dignity) című doktrína rendelkezései alapján.

Az öt éve készülő, 20 oldalas nyilatkozattétel az elmúlt hónapokban jelentős változtatásokon esett át. A dokumentumot a pápa március 25-én hagyta jóvá és rendelte el nyilvánosságra hozatalát. Ez a doktrína egyértelműen leszögezi, hogy a Vatikán elutasítja a genderelméletet vagy azt az elképzelést, hogy egy ember neme megváltoztatható.

A dokumentum szerint Isten a férfit és a nőt biológiailag különböző, különálló lényeknek teremtette meg, és ezzel a tervvel az emberek nem szállhatnak szembe.

A dokumentum szerint az emberi élet – ideértve a magzatot is – szent és sérthetetlen, a terhesség megszüntetése pedig éppen a legvédtelenebbeket fosztja meg emberi méltóságuktól. A Vatikán legújabb nyilatkozattétele párhuzamot von az abortusz és a béranyaság között is, amelyek a leírtak szerint a gyermeket tárgyként kezelik, az anyát pedig – egyebek között haszonszerzés céljával – megalázzák és kizsákmányolják.

A nyilatkozatról tartott sajtótájékoztatón a Hittani Dikasztériumot vezető Victor Manuel Fernández bíboros ugyanakkor kijelentette, hogy a Vatikán nem támogatja a homoszexualitást bűncselekményként kezelő jogszabályokat, és “komoly problémának” nevezte ezek bevezetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik