Élő Nagyvilág

Moszkva az emberiség jövője miatt aggódik a zaporizzsjai támadások után

Olga MALTSEVA / AFP
Olga MALTSEVA / AFP

A háború vasárnapi történéseiről itt olvashat.

Az oroszok szerint az ukránok Európa nukleáris biztonságát fenyegetik

„Ez veszélyes, veszélyes az erőműre, veszélyes a környező területre és potenciálisan veszélyes az egész emberiségre” – ezekkel a szavakkal kommentálta Jurij Csernicsuk, az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű orosz igazgatója azt, hogy rövid idő alatt a negyedik támadás érte az egységet, ezúttal egy drón által, amit a reaktor felett lőttek le. Moszkva egyértelműen az ukránoknak tulajdonítja a támadást, Kijev azonban tagadja, hogy ők állnának az elmúlt 48 órában végrehajtott sorozatos dróntámadások, köztük a vasárnapi három dróntámadás mögött, amelyek a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint is veszélyeztették a nukleáris biztonságot.

„Egyetlen atomreaktor sem azért készült, hogy a harcok középpontjában legyen” – jelentette ki az orosz szakember az Independent szemléje szerint.

Újabb súlyos orosz rakétatámadás érte Ukrajnát

Oroszország hétfőre virradóra újabb csapásokat mért számos ukrajnai célpontra drónok és rakéták bevetésével, melyek egy részét az ukrán légvédelemnek sikerült megsemmisítenie – közölte az ukrán légvédelem. A dél-ukrajnai Zaporizzsjai terület elleni tüzérségi támadásban hárman meghaltak, és további hárman megsebesültek. Az ukrán légierő közleménye szerint az orosz erők kéttucatnyi drónt lőttek ki Ukrajnára: ezek infrastrukturális objektumokba csapódtak, logisztikai létesítményeket rongáltak meg, és áramkimaradásokat okoztak.

Az ukrán légvédelem a 24 iráni gyártmányú Sahíd drónból 17-et semmisített meg az Odesszai, Mikolajivi, Kirovohradi, Hmelnickiji és Zsitomiri területek felett – közölte a légierő, hozzátéve, hogy a Dnyipropetrovszki régió felett egy Kh-59 típusú irányított rakétát is eltaláltak.

Oleh Kiper, az Odesszai terület kormányzója azt közölte, hogy a régió légterében négy drónt semmisítettek meg. A támadás egy logisztikai és egy szállítási létesítményt, valamint egy benzinkutat rongált meg.

(MTI)

Gyújtópalackokat dobtak az orosz nagykövetségre Litvániában

Ismeretlen tettesek vasárnapra és hétfőre virradó éjszaka is gyújtópalackokat dobtak a vilniusi orosz nagykövetség területére – tájékoztatta hétfőn Ramunas Matonis, a helyi rendőrség képviselője a sajtót. Elmondása szerint az incidenseket a térfigyelő kamerák, valamint a követség épületének közelében folyamatosan szolgálatot teljesítő rendőrök rögzítették. A szóvivő szerint senki sem sérült meg, az épület falán tűz és füst nyomai látszottak.

– Az ügyben vizsgálat indult – tette hozzá az MTI szerint.

Önmérsékletre szólított fel az ENSZ atomfelügyelete a zaporizzsjai dróncsapás után

Vasárnap az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű közölte, hogy az ukrán fegyveres erők drónnal intéztek támadást a létesítmény hatodik blokkjának kupolája ellen. A támadásban hárman megsérültek, Ukrajna tagadta, hogy köze lenne az akcióhoz.

Az ENSZ atomügyi szervezete, az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynöksége (NAÜ) szerint a támadás miatt megnőtt egy „jelentős nukleáris baleset” kockázata. A NAÜ régóta felszólal a mostanihoz hasonló támadások ellen.

Rafael Grossi, a szervezete vezetője közölte, hogy legalább három találat érte az erőművet. A szervezet helyszíni megfigyelői elmondták, hogy a támadásnak „fizikai hatásai voltak” az erőműre, beleértve a reaktort, ám a nukleáris biztonság nem került veszélybe. Ugyanakkor kiemelték, hogy a reaktort védő konténmentrendszer meggyengülhetett a csapás miatt.

Grossi a vasárnapi dróncsapás „meggondolatlannak” nevezte, és óva intette a harcoló feleket az erőmű elleni akcióktól.

Az atomerőművek elleni támadásokból senkinek sem származhat katonai vagy politikai haszna. Ezek a támadások tabuk

– mondta Grossi.

Oroszország még a háború elején foglalta el az erőművet, melyet az óta megszállás alatt tart. Az erőmű jelenleg nem termel áramot.

(The Guardian / BBC)

Olvasói sztorik