Élő Nagyvilág

Magas rangú Hezbollah-vezetőt likvidált Izrael

Jehad Alshrafi / ANADOLU / Anadolu via AFP
Jehad Alshrafi / ANADOLU / Anadolu via AFP

A háború tegnap történéseiről itt olvashat.

A németeket is bepanaszolták az ENSZ-nél a közel-keleti harcok miatt

Nicaragua felszólította az ENSZ legfelsőbb bíróságát, hogy tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy Németország ne szállíthasson tovább Izraelnek katonai és egyéb segélyeket, mert – érvelésük szerint – a németek ezzel hozzájárulnak ahhoz a népirtáshoz és a nemzetközi humanitárius jog megsértéséhez, amit Izrael követ el palesztin területeken a Hamásszal vívott háborúja során – írja a Guardian.

A gázai egészségügyi minisztériuma szerint több mint 33 ezer palesztin halt meg október 7-e óta a térségben, az áldozatok többségét nők és gyerekek teszik ki.

Izrael határozottan tagadja, hogy népirtást követne el, hivatalos kommunikációja szerint önvédelemből cselekszik, Nicaragu viszont nem fogadja el ezt az érvelést.

A Hamász szerint megakadtak a tárgyalások

Nem történt előre lépés a tűzszüneti tárgyalások újabb fordulóján Kairóban, közölte a Gázát uraló Hamász delegációjának az egyik képviselője. „A megszállók álláspontja nem változott, ezért semmi új nem hangzik el a kairói tárgyalásokon. Nincs előrelépés” – mondta.

Az egyiptomi állami tévé korábban egyiptomi forrásra hivatkozva ennek az ellenkezőjéről adott hírt.

Izrael és a Hamász vasárnap küldte a tárgyalódelegációit az egyiptomi fővárosba, ahová egy nappal korábban William Burns CIA igazgató is odautazott, hogy nyomást gyakoroljon a felekre annak érdekében, hogy olyan megállapodás szülessen, melynek része az izraeli túszok szabadon bocsátása és gázai humanitárius krízis érdekében megkötött fegyvernyugvás is.

(Reuters)

Felismerhetetlenre lőtték Hán Júniszt

Amint a lakóhelyüket elhagyni kényszerült palesztinok meghallották, hogy az izraeli hadsereg kivonul a déli Hán Júnisz városából, visszaindultak az egyiptomi határ mellett fekvő Rafahból az otthonaikba, számolt be az al-Dzsazíra helyszíni tudósítója.

A város több mint 90 százaléka elpusztult: nemcsak a lakóházak, hanem a közintézmények, és az utak is.

A lapnak a hán júniszi lakosok azt mondták, hogy azokat az utcákat sem ismerik fel, ahol egész életükben éltek.

Libanonban végzett a Hezbollah parancsnokával az izraeli hadsereg

Az IDF azt állítja, hogy az éjszaka folyamán egy dél-libanoni légicsapás során likvidálta a Hezbollah Radwan elit alakulatának egyik magas rangú parancsnokát.

Ali Ahmed Hasszin az izraeli hadsereg szerint dandárparancsnoknak megfelelő rangot viselt, és az észak-izraeli Ramim-gerincen végrehajtott támadásokkal vádolták, amely területet a háború közepette többször érte rakéta- és dróntámadás.

Hasszinra a dél-libanoni as-Sultanija városában mértek csapást. Az IDF szerint a csapásban meghalt a parancsnoksága alatt alá tartozó két másik Hezbollah-vezető is.

(The Times of Israel)

Olvasói sztorik