Élő Nagyvilág

Iráni támadástól tart az USA – regionális konfliktussá fajulhat a háború

Fabio Teixeira / Anadolu / AFP
Tüntetők demonstrálnak a Gázában meggyilkolt gyermekek emlékére Rio de Janeiróban, Brazíliában, 2024. április 5-én.
Fabio Teixeira / Anadolu / AFP
Tüntetők demonstrálnak a Gázában meggyilkolt gyermekek emlékére Rio de Janeiróban, Brazíliában, 2024. április 5-én.

A háború pénteki történéseiről itt olvashat.

Megtalálták az egyik izraeli túsz holttestét Gázában

Az izraeli hadsereg megtalálta a Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet tavaly októberi támadása során túszul ejtett egyik izraeli férfi holttestét a Gázai övezetben, és már Izraelbe is szállították őt – közölte a hadsereg sajtószolgálata szombaton az MTI ismertetése szerint. A 47 éves Elad Kacirt október 7-én hurcolták el más izraeli túszokkal együtt. Az izraeli hadsereg közleménye szerint a fogságban ölték meg az Iszlám Dzsihád terrorszervezet tagjai. A holttestet, amelyet Hán-Júnisz város közelében találtak meg hírszerzési adatok alapján, Izrael területére vitték, ahol igazságügyi szakértők, valamint a hadsereg és a titkosszolgálatok képviselői jelenlétében azonosították.

A hadsereg közölte: Elad Kacirt az Iszlám Dzsihád fegyveres támogatói rabolták el a Gázai övezet határához közel fekvő Nir Oz kibucból. A támadás során apját, Avrahamot megölték, anyját, Hannát pedig túszul ejtették, majd tavaly november 24-én szabadon engedték a hat hónapos háború eddig egyetlen fegyverszünete keretében.

Tavaly októberben a Hamász radikális palesztin iszlamista szervezet 250 izraelit rabolt el és hurcolt Gázába, 130-an még mindig nem kerültek haza, 34-en közülük valószínűleg már nem élnek.

Lebombázott üzemről és üzlethelyiségről közöl riportot a Reuters – benne adatok a felfoghatatlan pusztulásról

Gázai videóriportot közöl a Reuters.

Megszólal benne Mohammed Al Safi, aki az október elején kirobbant háborúig egy ágyneműket és matracokat gyártó, tíz embert foglalkoztató vállalkozást működtetett, de üzeme egy támadásban megsemmisült.

A palesztin vállalkozó azt mondja: harminc év munkájának gyümölcse egyetlen nap alatt odalett.

Adatok a riportból:

  • Izrael azt állítja, hogy katonái körülbelül 1200 embert öltek meg, további 253 embert elraboltak
  • a gázai egészségügyi hatóságok közel harmincszor nagyobb számot mondanak: szerintük Izrael több mint 33 ezer embert ölt meg, és további ezrek lehetnek a romok alatt; az övezet 2,3 millió lakosának zöme ma hajléktalan
  • a Világbank és az Egyesült Nemzetek Szervezete minapi jelentése szerint idén január végéig az enklávé 18,5 milliárd dollárnyi kárt szenvedett el infrastruktúrában, ami a 2022-es Gáza és Ciszjordánia GDP-jének 97 százaléka
  • a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint a háború kitörése óta eltelt hat hónapban a munkahelyek 90 százaléka megszűnt a gázai magánszektorban.

Iráni támadástól tart az Egyesült Államok – regionális konfliktussá fajulhat a háború

Az USA fokozott készültségben készül egy a jövő héten várható „jelentős” támadásra Irán részéről, mely izraeli vagy amerikai eszközöket céloz majd a háborús térségben.

Ezt a CNN-nek nyilatkozta egy kormányzati tisztviselő.

A prognosztizált iráni akció válaszcsapás lehet a hétfői damaszkuszi izraeli attakra, melynek magasrangú iráni katonai áldozata van.

Izraeli források is osztják a vélekedést, miszerint az iráni válasz „elkerülhetetlen”.

Ha Irán közvetlen csapást mér Izraelre, akkor a háború regionális konfliktussá fajulhat, noha azt Joe Biden amerikai elnök igyekezett elkerülni.

A Fehér Ház egyre idegesebb a gázai civil áldozatok miatt

Az amerikai kormányzat tanulmányozza az izraeli vizsgálati összefoglalót a Gázában dolgozó segélymunkásokat érő keddi katonai csapásról.

Ezt a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby közölte egy sajtóbeszélgetésen.

Kirby hangsúlyozta, hogy csak alapos áttekintés után lehet véleményt fogalmazni. Ezzel az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken Brüsszelben korábban elhangzott felszólítását pontosította, ami „független, átfogó és teljesen nyilvános” vizsgálatról szólt.

A nemzetbiztonsági szóvivő szerint nincs szó másik vizsgálatról.

John Kirby Washingtonban újságírók előtt Joe Biden elnök és Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök csütörtöki telefonbeszélgetésére visszautalva az amerikai álláspont megváltozásáról kijelentette: hónapok óta nő a frusztráció a Fehér Házban amiatt, hogy a Gázai övezetben zajló izraeli katonai műveletek során civilek halnak meg, valamint polgári infrastruktúrában esnek károk.

Ugyanakkor hozzátette: nincs szándék arra, hogy az izraeli hadsereg műveleteiről szóló döntéshozatal felügyeletére az Egyesült Államok szakértőt küldjön Izraelbe, hiszen független országról van szó, mely maga dönt katonai lépéseiről. Ezen műveletek kivitelezésének módja ugyanakkor az amerikai-izraeli egyeztetések témája – jegyezte meg John Kirby.

Az izraeli hadsereg elismerte, hogy a World Central Kitchen segélyszervezet konvoját Hamász fegyveresekként azonosították, ezért történt a hét emberéletet követelő katonai csapás.

Amerikai illetékesek pénteken arról is beszámoltak, hogy készültségben vannak egy Izraelt fenyegető iráni katonai csapás lehetséges bekövetkezte miatt. A közlés szerint az amerikai fél osztja az izraeli partnerek véleményét arról, hogy az iráni válaszlépés „elkerülhetetlen”, miután hétfőn a zsidó állam végzett egy magas rangú iráni katonai parancsnokkal Damaszkuszban.

Olvasói sztorik