A következő élő közvetítés része Iráni támadástól tart az USA – regionális konfliktussá fajulhat a háború

A Fehér Ház egyre idegesebb a gázai civil áldozatok miatt

Fabio Teixeira / Anadolu / AFP
Tüntetők demonstrálnak a Gázában meggyilkolt gyermekek emlékére Rio de Janeiróban, Brazíliában, 2024. április 5-én.
Fabio Teixeira / Anadolu / AFP
Tüntetők demonstrálnak a Gázában meggyilkolt gyermekek emlékére Rio de Janeiróban, Brazíliában, 2024. április 5-én.

Az amerikai kormányzat tanulmányozza az izraeli vizsgálati összefoglalót a Gázában dolgozó segélymunkásokat érő keddi katonai csapásról.

Ezt a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby közölte egy sajtóbeszélgetésen.

Kirby hangsúlyozta, hogy csak alapos áttekintés után lehet véleményt fogalmazni. Ezzel az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken Brüsszelben korábban elhangzott felszólítását pontosította, ami „független, átfogó és teljesen nyilvános” vizsgálatról szólt.

A nemzetbiztonsági szóvivő szerint nincs szó másik vizsgálatról.

John Kirby Washingtonban újságírók előtt Joe Biden elnök és Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök csütörtöki telefonbeszélgetésére visszautalva az amerikai álláspont megváltozásáról kijelentette: hónapok óta nő a frusztráció a Fehér Házban amiatt, hogy a Gázai övezetben zajló izraeli katonai műveletek során civilek halnak meg, valamint polgári infrastruktúrában esnek károk.

Ugyanakkor hozzátette: nincs szándék arra, hogy az izraeli hadsereg műveleteiről szóló döntéshozatal felügyeletére az Egyesült Államok szakértőt küldjön Izraelbe, hiszen független országról van szó, mely maga dönt katonai lépéseiről. Ezen műveletek kivitelezésének módja ugyanakkor az amerikai-izraeli egyeztetések témája – jegyezte meg John Kirby.

Az izraeli hadsereg elismerte, hogy a World Central Kitchen segélyszervezet konvoját Hamász fegyveresekként azonosították, ezért történt a hét emberéletet követelő katonai csapás.

Amerikai illetékesek pénteken arról is beszámoltak, hogy készültségben vannak egy Izraelt fenyegető iráni katonai csapás lehetséges bekövetkezte miatt. A közlés szerint az amerikai fél osztja az izraeli partnerek véleményét arról, hogy az iráni válaszlépés „elkerülhetetlen”, miután hétfőn a zsidó állam végzett egy magas rangú iráni katonai parancsnokkal Damaszkuszban.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik