Nagyvilág europoli

Olaszország és a helyreállítási alap: luxusautókat és villákat foglaltak le

JONAS ROOSENS / ANP MAG / ANP via AFP
JONAS ROOSENS / ANP MAG / ANP via AFP

Huszonkét embert állítottak elő, luxusautókat és villákat koboztak el a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós alap (RRF) olaszországi forrásait érintő 600 millió eurós (mintegy 240 milliárd forint) csalás ügyében indított európai nyomozás részeként – közölte a luxembourgi székhelyű Európai Ügyészség csütörtökön.

Az Európai Ügyészség közölte, hogy az olasz rendőrség által vezetett nemzetközi, uniós forrásokat érintő csalás gyanújával végzett nyomozás keretében több tucat házkutatást tartottak csütörtökön, az érintetteket Olaszországban, Ausztriában, Romániában és Szlovákiában állították elő.

A gyanúsítottak 2021 és 2023 között kis- és középvállalkozások digitalizációját, innovációját és versenyképességét támogató, vissza nem térítendő uniós forrásokra pályáztak, többnyire sikeresen. A gyanúsítottak egyebek mellett hamis vállalati mérlegeket készítettek annak bizonyítására, hogy a vállalatok aktívak és nyereségesek. A valóságban nem létező vállalkozások támogatására elnyert összegek tisztára mosását könyvelők és közjegyzők segítették. A megnyert támogatásokat ausztriai, romániai és szlovákiai bankszámlákra utalták át.

A nyomozás részeként Olaszországban a velencei pénzügyőrség bírósági végzés nyomán összesen 600 millió euró értékben zárolt és kobzott el vagyont, illetve foglalt le vagyontárgyakat. Ezek között luxusapartmanok és villák, nagy összegben kriptovaluta, csúcskategóriás karórák, ékszerek, aranytárgyak és luxusautók voltak – részletezték.

Az elfogott gyanúsítottak közül nyolcat előzetes letartóztatásba helyeztek, a másik 14 ember háziőrizetbe került. Egyiküket, egy könyvelőt eltiltottak hivatásának gyakorlásától – közölték.

Az EU 2020-ban több mint 800 milliárd eurós helyreállítási alapot hozott létre, hogy segítse a tagállamokat a koronavírus-világjárvány okozta gazdasági válság kezelésében. Az uniós források lehívását lehetővé tevő olasz helyreállítási terv 194,4 milliárd eurót tesz ki.

(MTI)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik