A következő élő közvetítés része Bulgáriában ástak el fegyvereket a Hamász tagjai, európai merényleteket terveztek

Hárec: a parancsnokok fegyelmezetlenségét okolják a hét segélymunkás halálához vezető dróntámadásért az IDF-ben

Dawoud Abo Alkas / ANADOLU / AFP
Dawoud Abo Alkas / ANADOLU / AFP

A Gázában szolgáló parancsnokok fegyelmezetlenségét okolják a hét segélymunkás halálához vezető dróntámadásért az izraeli hadseregben, írja katonai forrásokra hivatkozva a Hárec.

Mint ismert, hétfő este az izraeli hadsereg véletlenül légicsapást mért a Gázában tevékenykedő, egyik legnagyobb segélyező szervezet, a World Central Kitchen élelmiszert szállító konvojára. A dróncsapásban heten vesztették életüket: a halálos áldozatok között vannak a szervezet lengyel, ausztrál, brit munkatársai, valamint egy amerikai-kanadai állampolgár és egy palesztin. Állítólag mindannyian megkülönböztető mellényt viseltek.

A hivatalos tájékoztatás a hadsereg és a humanitárius szervezetek közötti koordináció hiánya volt a felelős a World Central Kitchen munkatársainak haláláért. Az izraeli újság, melyet több ízben fenyegetett meg betiltással az izraeli háborús kabinet, reggeli cikkével ellentmond az izraeli védelmi minisztérium állításainak. A lapnak nyilatkozó katonai források szerint „a tisztek eljárásrendet sértő tevékenységével van probléma”.

„Gázában mindenki saját magának írja a szabályokat”, nyilatkozta a Hárecnek egy hírszerzési forrás.

Herzi Halevi, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke kedden súlyos hibának nevezte a támadást. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta háborúban előfordul az ilyen, de megígérte, hogy többet nem fog.

Joe Biden amerikai elnök szerint a támadás nem volt egyedi eset, és Izrael nem tesz eleget azért, hogy megóvja a gázai segélymunkásokat.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik