Nagyvilág

CNN: vizsgálat és kirúgások a brazíliai magyar nagykövetségen a Bolsonaro-videó kiszivárgása miatt

MTI
MTI

A magyar nagykövetség legalább két brazil alkalmazottat elbocsátott büntetésül, amiért kiszivárogtatták azokat a térfigyelő kamerás felvételeket, amelyeken Jair Bolsonaro volt elnök látogatása látható, miközben államcsínykísérlet miatt folyik a nyomozás – írt meg a CNN brazil kiadása alapján a Magyar Hang.

A helyi információk szerint a követség anélkül, hogy bizonyítani tudta volna az alkalmazottak részvételét a videók terjesztésében, úgy döntött, hogy elbocsátja azokat a brazilokat, akiknek hozzáférése volt a felvételeket valós időben megjelenítő monitorhoz.

Amióta felröppent a hír, hogy Bolsonaro két éjszakát töltött a nagykövetségen, ahol nem tudták volna letartóztatni, a diplomáciai képviselet belső vizsgálatot indított, hogy megpróbálják kideríteni, hogyan kerültek az információk és a videók a sajtóhoz. Bár Bolsonaro látogatása alatt a nagykövetségen az ünnepnap miatt kevesebb alkalmazott volt, a belső vizsgálat középpontjába a nagykövetségen dolgozó brazilok kerültek.

A CNN interjút kért Halmai Miklós nagykövettől, de az nem reagált a megkeresésére.

2024. február 8-án a brazil hatóságok letartóztatták Bolsonaro pár korábbi segítőjét azzal a váddal, hogy puccsot terveztek, miután a politikus elbukta a 2022-es választásokat. Ezzel egy időben bevonták Bolsonaro útlevelét, nehogy megszökjön az országból, mivel több különböző nyomozás is folyik ellene. A legsúlyosabb vád szerint Bolsonaro több vezető miniszterével és segédjével összeesküvést szőtt, hogy megpróbálja megtartani a hatalmat, miután vereséget szenvedett a választásokon. Ezt követően töltött két napot a magyar nagykövetségen Bolsonaro.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik