Nagyvilág europoli

EP-választás: visszaszorulóban a szélsőjobb, gyengült a Fidesz

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az Európai Néppárt folyamatosan növeli táborát, a szélsőjobb viszont látványosan visszaszorul, derül ki az Europe Elects nevű civil szervezet előrejelzéséből, melyet a hvg.hu tett közzé.

Az előrejelzések minden alkalommal a legfrissebb közvéleménykutatások és/vagy tagállami választások eredményének figyelembe vételével készülnek el, ám a hvg.hu megjegyzi, hogy ebben a hónapban még a szokásosnál is pontosabb képet adnak, mivel a 27-ből 24 tagállamban áll rendelkezésre olyan felmérés, amit  a júniusi EP-választásokra készítettek.

A mandátumszámok jelenleg a következőképpen alakulnak (zárójelben egyrészt a párt nevének rövidítése, másrészt az egy hónappal ezelőtti adathoz képest a változás látható):

  • Európai Néppárt (EPP): 184 (+3)
  • Szociáldemokraták (S&D): 135 (-5)
  • Európa Megújul (RE): 87 (+5)
  • Identitás és Demokrácia (ID): 82 (-10)
  • Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR): 81 (-2)
  • Zöldek (G/EFA): 52 (+3)
  • Baloldal (LEFT): 47 (+2)

Az Európai Néppárt tavaly július óta minden hónapban növelni tudta a támogatói számát, 2021 januárja óta a legmagasabb támogatottsággal rendelkezik. Az Identitás és Demokrácia viszont elveszítette az elmúlt fél évben elért nyereségének jelentős részét, valamint a nemzeti konzervatív Európai Konzervatívok és Reformerek is kettővel kevesebb mandátummal rendelkezik most, mint az előző hónapban. Utóbbi egyébként az a két politikai csoport, amelyhez jelenleg független fideszes képviselők csatlakozhatnak.

Az előrejelzés kitér a magyar eredményekre is, eszerint a Fidesz mandátumszáma második hónapja csökken. (Jelenleg a Fidesznek és a KDNP-nek együtt 13 képviselője van, 12-1 arányban.) Már az előző hónapban is eggyel kevesebb mandátumot vetítettek előre nekik, ami most egy újabb pozícióval csökkent.

A Demokratikus Koalíció mandátumszáma múlt hónapban a korábbi kettőről ötre nőtt, jelenleg négy székben bízhatnak, ám ez a mérés még nem tartalmazza, hogy a DK, az MSZP és a Párbeszéd közös lista állítását jelentette be. Két mandátumot kap a Mi Hazánk, míg a Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Kétfarkú Kutya Párt egy-egy képviselőt küldhet Brüsszelben. Egy mandátum jutna a Második Reformkor Pártnak is.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik