A következő élő közvetítés része Olyan súlyos az éhínség Gázában, hogy az ENSZ bírósága utasította Izraelt, engedje be a segélyeket

Kötelező erejű végzéssel utasította Izraelt az ENSZ

ashraf amra / Anadolu / AFP
ashraf amra / Anadolu / AFP

Az ENSZ legfelsőbb nemzetközi bírósága arra kötelezte Izraelt, hogy engedélyezze az élelmiszersegélyek akadálytalan bejutását Gázába , ahol a lakosság már az éhhalállal néz szembe. A bíróság éles bírálatot fogalmazott meg Izraellel szemben, főként azzal az állítással szemben, hogy nem akadályozzák a segélyszállítmányok bejutását – írja a The Guardian.

Az ENSZ legfelsőbb bíróságának bírói testülete, amely már vizsgálja a dél-afrikai panaszt, miszerint Izrael népirtást követ el palesztin területen, a januári rendkívüli intézkedés után hozta meg az ítéletet, amely arra kötelezte Izraelt, hogy sürgősségi segélyt nyújtson.

Döntésükben a bírák egyönetűen azt közölték, hogy a gázai palesztinok életkörülményei egyre rosszabbak, és egyre terjed az éhezés.

A bíróság kötelező erejű végzésében felszólította Izraelt, hogy tegyen meg „minden szükséges és hatékony intézkedést annak érdekében, hogy az ENSZ- szel való teljes együttműködésben biztosítsa a sürgősen szükséges alapvető szolgáltatások és humanitárius segítségnyújtás valamennyi érintett általi akadálytalan biztosítását”, élelmiszer, víz, üzemanyag és orvosi kellékek tekintetében.

Arra is felszólították Izraelt , hogy haladéktalanul biztosítsa, „hogy katonasága ne kövessen el olyan cselekményeket, amelyek megsértik a gázai palesztinok, mint a népirtás megelőzéséről és büntetéséről szóló egyezmény értelmében védett csoport jogait. Ideértve a bármilyen intézkedéssel megakadályozva a sürgős humanitárius segítségnyújtást”.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik