Nagyvilág

Moszkvai terrortámadás: a tádzsik elnök felszólította hazája lakóit

Alexander KAZAKOV / POOL / AFP
Alexander KAZAKOV / POOL / AFP

A tádzsik elnök hétfőn szégyenletes, szörnyű terrorcselekménynek nevezte a Moszkva melletti Krasznogorszkban található Crocus City Hall kulturális és üzletközpontban a múlt hét végén elkövetett súlyos merényletet.

A péntek este négy fegyveres által végrehajtott mészárlásnak 137 halálos áldozata van, a nyilvántartott sebesültek száma 182. A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorhálózat jelentkezett, és a gyanúsítottak jelentős része tádzsik állampolgár.

Emomali Rahmon tádzsik államfő hétfői beszédében felszólította hazája lakóit, hogy szenteljenek több figyelmet a gyermekek nevelésére annak érdekében, hogy elejét vegyék a hasonló cselekedetek elkövetésének, valamint a tádzsik nép jó hírneve beszennyezésének.

A Moszkva melletti szégyenletes és szörnyű történések újfent arra intenek minket, különösen pedig a szülőket, hogy fordítsanak még komolyabb figyelmet a gyermekek nevelésére

– hangsúlyozta Rahmon a perzsa újév ünnepségének dusanbei megnyitóján.

Úgy fogalmazott: „meg kell óvni a fiatalokat és gyerekeket attól, hogy (…) destruktív csoportok, illetve mozgalmak befolyása alá kerülhessenek.”

Felidézte: március 9-én országa felekezeti vezetőivel és aktivistáival tartott megbeszélésén már szóvá tette, hogy az utóbbi időben megnőtt az olyan terrorcselekmények száma külföldön, amelyeket tádzsik állampolgárok követtek el. Kiemelte, hogy az ilyen – a fiatalok tapasztalatlanságát és naivitását kihasználó, érdekelt csoportok és bizonyos államok hírszerzési szolgálatok által előkészített – cselekmények ártanak Tádzsikisztán nemzetközi megítélésének. Hangsúlyozta azt is, hogy a dusanbei vezetés “ismeri a nemzet ellenségeinek valódi céljait”, és minden szükséges lépést megtesz ezekkel szemben.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik