A következő élő közvetítés része Kitiltották a palesztinokat segélyező szervezetet Észak-Gázából

Kitiltották Észak-Gázából a UNRWA-t

AHMAD GHARABLI / AFP
AHMAD GHARABLI / AFP

Az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynöksége, az UNRWA közölte, hogy Izrael véglegesen megtiltotta számára segélyszállítmányok küldését Gáza északi részére, ahol a legnagyobb az éhínség veszélye.

„Az izraeli hatóságok tájékoztatták az ENSZ-t, hogy a továbbiakban nem hagynak jóvá egyetlen UNRWA által indított élelmiszer-konvojt sem északra” – mondta Philippe Lazzarini, az ügynökség vezetője a X-en.

A palesztinokat segélyező szervezet szóvivője, Juliette Touma szerint a döntést az izraeli katonai tisztviselőkkel folytatott vasárnapi találkozón közvetítették.

A múlt héten egy ENSZ által támogatott élelmezésbiztonsági felmérés arra figyelmeztetett, hogy az előrejelzések szerint májusra éhínség éri Gáza északi részét, hacsak nem történik sürgős beavatkozás. Az UNRWA január 29. óta nem tud élelmiszert szállítani északra, mondta Touma.

Izrael szerint a közvetlenül több tízezer embert foglalkoztató UNRWA 12 munkatársa érintett volt a Hamász október 7-i meglepetésszerű terrortámadásában. Izrael már korábban is azzal vádolta a UNRWA-t, hogy a Hamász kezére játszik, amit a szervezet tagadott.

António Guterres ENSZ-főtitkár azt ígérte, a Hamász októberi támadáásban érintett személyeket felelősségre vonják, büntetőeljárást indul ellenük, de szerinte pár ember miatt a UNRWA-nél dolgozók tízezreit nem szabad megbüntetni.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik