Nagyvilág

133-ra nőtt a moszkvai terrortámadás halálos áldozatainak száma, Putyin a nácikhoz hasonlította az elkövetőket

AFP
AFP

133-ra emelkedett a Moszkva közeli koncerthelyszínen történt pénteki terrortámadás halálos áldozatainak száma – jelentette az orosz TASZSZ hírügynökség. 107 embert ápolnak kórházban, köztük három gyereket, akik közül az egyik állapota kritikus.

A felnőtt sérültek közül 15 állapota rendkívül súlyos, 42-nek pedig súlyos – írja a Guardian.

Putyin a tévében üzent

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombati televíziós üzenetében azt mondta, a Crocus City Hall kulturális központ látogatói elleni merénylet minden elkövetője, szervezője és megrendelője el fogja nyerni büntetését.

„Azonosítunk és meg fogunk büntetni mindenkit, aki a terroristák háta mögött áll, aki előkészítette ezt az atrocitást. Ez Oroszországra, népünkre mért csapás” – mondta Putyin.

AFP

Megerősítette, hogy a támadás mind a négy közvetlen elkövetőjét elfogták, miután megpróbáltak Ukrajna felé elmenekülni, ahol orosz állítás szerint ablakot készítettek elő számukra az államhatár átlépésére. Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője ugyanakkor a Reuters brit hírügynökséggel azt közölte: Ukrajna nem vett részt a merényletben, és az ukrán kapcsolatra való utalásoknak semmi közük a valósághoz.

Putyin a vasárnapot nemzeti gyásznapnak nyilvánította. Az orosz elnök azt is mondta, a terroristák higgadtan és céltudatosan gyilkoltak.

Ahogyan a nácik egykor mészárlásokat hajtottak végre a megszállt területeken, úgy a terroristák egy show-szerű kivégzést, egy véres megfélemlítést rendeztek

– fogalmazott.

Orbán levelet írt Putyinnak

Orbán Viktor miniszterelnök levélben részvétét fejezte ki Vlagyimir Putyin elnöknek és Oroszország valamennyi polgárának a moszkvai Crocus City Hall-ban végrehajtott brutális terrortámadás kapcsán – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton.

Mindannyiunkat lesújtottak a képsorok, a halottak, a sebesültek és a pusztítás látványa – írta Orbán Viktor, aki az áldozatok családjainak sok erőt, a sebesülteknek pedig mielőbbi teljes felépülést kívánt.

„Magyarország elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelem támogatása mellett, ezért biztosítom Elnök urat, hogy a jövőben is hozzájárulunk a terrorellenes nemzetközi műveletek fokozásához. Imádkozunk az áldozatokért és családjaikért” – zárta levelét a miniszterelnök.

Kapcsolódó
Drámai fotók a krasznogorszki terrortámadásról
A merénylet képei a lángoló éjszakai épülettől a kordonra tűzött virágokig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik