A következő élő közvetítés része Kína és Oroszország megvétózta az USA gázai tűzszünetet sürgető határozatát

Megvétózták az ENSZ Biztonsági Tanácsában az azonnali gázai tűzszünetet követelő amerikai állásfoglalást

EDUARDO MUNOZ ALVAREZ / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
EDUARDO MUNOZ ALVAREZ / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Oroszország és Kína pénteken megvétózta az Egyesült Államok által támogatott ENSZ-határozatot, amely „azonnali és tartós tűzszünetre” szólított fel az Izrael és a Hamász közötti gázai háborúban „a polgári lakosság védelme és a humanitárius segélyek eljuttatása érdekében”.

A 15 tagú Biztonsági Tanácsban 11 tag szavazott mellette, három ellene és egy tartózkodott. Az állandó tag Oroszország és Kína mellett a jelenleg ideiglenes tagsággal rendelkező Algéria szavazta le a javaslatot, az egy tartózkodó pedig Guyana volt, amely szintén ideiglenes tag.

A szavazás előtt Oroszország ENSZ-nagykövete, Vaszilij Nebenzia kijelentette, hogy Moszkva támogatja az azonnali tűzszünetet, de megkérdőjelezte a határozat nyelvezetét, és azzal vádolta Antony Blinken amerikai külügyminisztert és Linda Thomas-Greenfield amerikai nagykövetet, hogy „politikai okokból félrevezetik” a nemzetközi közösséget.

Amar Bendjama, Algéria ENSZ-nagykövete a szavazás után azt mondta: a javaslat szövegezése nem volt megfelelő, mivel „nem tesz említést a palesztinok mérhetetlen szenvedéséről” .

Tévednek azok, akik azt hiszik, hogy az izraeli megszálló hatalom úgy dönt, hogy betartja nemzetközi jogból fakadó kötelezettségeit. El kell felejteni ezt a mesét

– mondta.

A szintén vétózó kínai ENSZ-nagykövet, Zhang Jun szerint a Biztonsági Tanács túl sokáig húzta az időt az azonnali tűzszünet kérdésében.

Az amerikai tervezet feltételeket szab a tűzszünethez, és ezzel zöld lámpát ad a további gyilkosságoknak, ami elfogadhatatlan

– indokolta a döntését.

(The Guardian / al-Dzsazíra)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik