Élő Nagyvilág

Kína és Oroszország megvétózta az USA gázai tűzszünetet sürgető határozatát

SAID KHATIB / AFP
SAID KHATIB / AFP

A 24.hu csütörtöki háborús hírfolyamát itt lehet visszaolvasni.

Átlépte a 32 ezret a halálos áldozatok száma Gázában

Már 32 070-nél jár a Gázai övezet elleni izraeli csapások halálos áldozatainak száma, közölte a palesztin egészségügyi minisztérium.

A Hamász által kontrollált egészségügyi hatóság nem tesz különbséget a civilek és a kombattánsok között: a szervezet korábban azt mondta, az áldozatok kétharmadát teszik a gyermekek és a nők.

Emellett 74 298-an sebesültek meg az övezetben október 7-e óta. Ez azt jelenti, hogy a 2,2 milliós gázai lakosság közel öt százaléka az elmúlt öt és fél hónapban meghalt vagy megsebesült.

Az elmúlt 24 órában 82 ember halt meg, és 110-en sebesültek meg.

(al-Dzsazíra)

Blinken azt állítja, őszinte megbeszéléseket folytatott izraeli tisztviselőkkel

„Fontos, őszinte beszélgetésekre volt szükség ebben a kritikus időszakban” – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter az újságíróknak Tel-Avivban. Elmondta, hogy az izraeli miniszterelnökkel, Benjamin Netanjahuval és a háborús kabinettel folytatott mai megbeszélései három dologra összpontosítottak: a túsztárgyalásokra, a humanitárius segítségnyújtásra és Rafahra.

A Gázai övezet legdélibb részén, az egyiptomi határ közelében fekvő Rafah a háború előtt egy 250 ezer lakosú kisváros volt. Most közel másfél millió, az övezet északi részéről elüldözött palesztin zsúfolódott itt össze. Izrael most ennek a városnak a lerohanására készül, ami az ENSZ szerint katasztrofális következményekkel járna, „egy mészárlás lenne”.

Netanjahu ennek ellenére egyértelművé tette, hogy az izraeli csapatok bevonulnak Rafahba, ha kell az USA támogatása nélkül is.

Netanjahu azt mondja, ha kell az USA nélkül vonulnak be Rafahba

Benjámin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy Izrael továbbra is eltökélt abban, hogy csapatokat küld a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városába, ahol több mint 1 millió palesztin keresett ideiglenes menedéket. Hozzátette: ha kell amerikai segítség nélkül is bevonulnak.

Netanjahu azt is elmondta, hogy Antony Blinken amerikai külügyminisztert tájékoztatta arról, hogy nincs mód a Hamász legyőzésére Rafahba megszállása nélkül.

Azt is mondtam neki, hogy bízom benne, hogy az USA támogatásával tehetjük meg mindezt, de ha kell, akkor egyedül fogjuk

– mondta Netanjahu.

(al-Dzsazíra)

Megvétózták az ENSZ Biztonsági Tanácsában az azonnali gázai tűzszünetet követelő amerikai állásfoglalást

Oroszország és Kína pénteken megvétózta az Egyesült Államok által támogatott ENSZ-határozatot, amely „azonnali és tartós tűzszünetre” szólított fel az Izrael és a Hamász közötti gázai háborúban „a polgári lakosság védelme és a humanitárius segélyek eljuttatása érdekében”.

A 15 tagú Biztonsági Tanácsban 11 tag szavazott mellette, három ellene és egy tartózkodott. Az állandó tag Oroszország és Kína mellett a jelenleg ideiglenes tagsággal rendelkező Algéria szavazta le a javaslatot, az egy tartózkodó pedig Guyana volt, amely szintén ideiglenes tag.

A szavazás előtt Oroszország ENSZ-nagykövete, Vaszilij Nebenzia kijelentette, hogy Moszkva támogatja az azonnali tűzszünetet, de megkérdőjelezte a határozat nyelvezetét, és azzal vádolta Antony Blinken amerikai külügyminisztert és Linda Thomas-Greenfield amerikai nagykövetet, hogy „politikai okokból félrevezetik” a nemzetközi közösséget.

Amar Bendjama, Algéria ENSZ-nagykövete a szavazás után azt mondta: a javaslat szövegezése nem volt megfelelő, mivel „nem tesz említést a palesztinok mérhetetlen szenvedéséről” .

Tévednek azok, akik azt hiszik, hogy az izraeli megszálló hatalom úgy dönt, hogy betartja nemzetközi jogból fakadó kötelezettségeit. El kell felejteni ezt a mesét

– mondta.

A szintén vétózó kínai ENSZ-nagykövet, Zhang Jun szerint a Biztonsági Tanács túl sokáig húzta az időt az azonnali tűzszünet kérdésében.

Az amerikai tervezet feltételeket szab a tűzszünethez, és ezzel zöld lámpát ad a további gyilkosságoknak, ami elfogadhatatlan

– indokolta a döntését.

(The Guardian / al-Dzsazíra)

Az amerikai külügyminiszter Netanjahuval egyezkedik a Rafah elleni tervezett izraeli szárazföldi támadás kiváltásáról

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Tel-Avivban tárgyal Izrael tervezett rafahi szárazföldi támadásának lehetséges alternatíváiról.

Blinken hatodik alkalommal tesz látogatást a Közel-Keleten a háború kezdete óta. Az izraeli főváros ezúttal utazásának utolsó állomása.

A  tárcavezető közölte, a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és a háborús kabinettel folytatott megbeszélések során megosztja javaslatait a gázai övezetbéli Rafah ellen tervezett izraeli szárazföldi támadás kiváltása érdekében.

(The Guardian)

Több száz hívőt tart távol a böjti ima alatt a jeruzsálemi szent mecsettől az izraeli hadsereg

Hívek százait tartja távol pénteken a jeruzsálemi Al Aksza mecsettől az izraeli hadsereg – közölte a palesztin Wafa hírügynökség. A hívek a ramadán szent hónapjának második pénteki imájára mentek volna, de a jelentés szerint több százan akadtak el az izraeli ellenőrző pontokon.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy az izraeli erők jelentősen megnövelték katonai jelenlétüket a Jeruzsálemtől északra fekvő Kálandiában, a Jeruzsálemtől keletre fekvő al-Zaytounában és a délre fekvő Betlehemben az ellenőrzőpontok környékén. A fegyveresek több száz hívőt utasított vissza a szükséges belépési engedélyek hiányára hivatkozva

– írta a palesztin hírügynökség.

A jeruzsálemi Al Aksza mecset a mekkai nagymecset után a második legszentebb hely az iszlám vallás tanítása szerint. A mekkai nagymecset és Mohamed próféta medinai mecsetje mellett ez a hely tartozik még azok közé, amelyeknek meglátogatását a hívek már önmagában istenszolgálatnak tekintik.

(The Guardian)

Az izraeli hadsereg szerint több száz „terroristát” fogtak el a gázai kórházban

Az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy erői a Hamász és Iszlám Dzsihád több száz harcosát, köztük számos biztonsági tisztviselőt és katonai parancsnokot fogtak el a Gázai övezet legfőbb kórházában végrehajtott kiterjedt rajtaütés során. A hírt közlő Reuters szerint a Hamász és az Iszlám Dzsihád egyelőre nem kommentálta az elhangzottakat. A Hamász és az egészségügyi személyzet ugyanakkor tagadja, hogy a kórházat katonai célokra vagy fegyveresek elszállásolására használnák.

Az elmúlt napokban a Hamász szóvivői azt mondták, hogy a korábbi izraeli nyilatkozatokban bejelentett halottak nem harcosok, hanem betegek és kitelepítettek, és háborús bűnökkel vádolták Izraelt.

Az izraeli csapatok hétfőn kora reggel hatoltak be a gázai al-Shifa kórházba, és átfésülték a kiterjedt komplexumot, amely a hadsereg szerint egy alagúthálózathoz kapcsolódik, amelyet palesztin harcosok bázisaként használnak. Állítják, hogy a csapatok több száz harcost öltek meg és több mint 500 gyanúsítottat vettek őrizetbe, köztük a Hamász és az Iszlám Dzsihád 358 tagját. Ha igaz, ez a legnagyobb szám a háború közel fél éves történetében.

Daniel Hagari altengernagy, Izrael fő katonai szóvivője elmondta, hogy a különleges erők egységei „megtévesztő taktikát” alkalmaztak a harcosok meglepésére, és súlyos károkat okoztak a Hamásznak és az Iszlám Dzsihádnak.

A Reuters tudósítása szerint az őrizetbe vettek között volt az Iszlám Dzsihád három magas rangú katonai parancsnoka és két Hamász-tisztviselő, akik a megszállt Ciszjordániában folytatott műveletekért feleltek, valamint a Hamász más belbiztonsági tisztviselői.

Azokat, akik nem adták meg magukat erőinknek, és tovább harcoltak erőink ellen, likvidáltuk

– mondta Hagari csütörtök késő este tartott tájékoztatón.

Az al-Shifa a Gázai övezet legnagyobb kórháza volt a háború előtt, most egyike azon kevés egészségügyi intézményeknek, amelyek – még ha csak részben is, de – működnek még. Izraelt tavaly novemberben heves bírálatok érték, amikor a csapatok először rajtaütöttek a kórházon. A csapatok alagutakat tártak fel, amelyeket a Hamász szerintük parancsnoki és irányítóközpontként használt.

(Reuters / Guardian)

Olvasói sztorik