A következő élő közvetítés része Kína és Oroszország megvétózta az USA gázai tűzszünetet sürgető határozatát

Az izraeli hadsereg szerint több száz „terroristát” fogtak el a gázai kórházban

AFP
AFP

Az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy erői a Hamász és Iszlám Dzsihád több száz harcosát, köztük számos biztonsági tisztviselőt és katonai parancsnokot fogtak el a Gázai övezet legfőbb kórházában végrehajtott kiterjedt rajtaütés során. A hírt közlő Reuters szerint a Hamász és az Iszlám Dzsihád egyelőre nem kommentálta az elhangzottakat. A Hamász és az egészségügyi személyzet ugyanakkor tagadja, hogy a kórházat katonai célokra vagy fegyveresek elszállásolására használnák.

Az elmúlt napokban a Hamász szóvivői azt mondták, hogy a korábbi izraeli nyilatkozatokban bejelentett halottak nem harcosok, hanem betegek és kitelepítettek, és háborús bűnökkel vádolták Izraelt.

Az izraeli csapatok hétfőn kora reggel hatoltak be a gázai al-Shifa kórházba, és átfésülték a kiterjedt komplexumot, amely a hadsereg szerint egy alagúthálózathoz kapcsolódik, amelyet palesztin harcosok bázisaként használnak. Állítják, hogy a csapatok több száz harcost öltek meg és több mint 500 gyanúsítottat vettek őrizetbe, köztük a Hamász és az Iszlám Dzsihád 358 tagját. Ha igaz, ez a legnagyobb szám a háború közel fél éves történetében.

Daniel Hagari altengernagy, Izrael fő katonai szóvivője elmondta, hogy a különleges erők egységei „megtévesztő taktikát” alkalmaztak a harcosok meglepésére, és súlyos károkat okoztak a Hamásznak és az Iszlám Dzsihádnak.

A Reuters tudósítása szerint az őrizetbe vettek között volt az Iszlám Dzsihád három magas rangú katonai parancsnoka és két Hamász-tisztviselő, akik a megszállt Ciszjordániában folytatott műveletekért feleltek, valamint a Hamász más belbiztonsági tisztviselői.

Azokat, akik nem adták meg magukat erőinknek, és tovább harcoltak erőink ellen, likvidáltuk

– mondta Hagari csütörtök késő este tartott tájékoztatón.

Az al-Shifa a Gázai övezet legnagyobb kórháza volt a háború előtt, most egyike azon kevés egészségügyi intézményeknek, amelyek – még ha csak részben is, de – működnek még. Izraelt tavaly novemberben heves bírálatok érték, amikor a csapatok először rajtaütöttek a kórházon. A csapatok alagutakat tártak fel, amelyeket a Hamász szerintük parancsnoki és irányítóközpontként használt.

(Reuters / Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik