Élő Nagyvilág

Amerikai külügyminiszter: Gáza teljes lakossága élelmiszerhiánnyal küzd

AFP
AFP

Szaúd-Arábia 40 millió dollárral támogatja az UNRWA-t

Szaúd-Arábia 40 millió dollárral (14,5 milliárd forint) támogatja az ENSZ palesztin menekülteket segélyező hivatalát (UNWRA) – közölte szerdán a Szalmán király Segélyközpont.

A tájékoztatás szerint a pénzt az UNRWA Gázai övezeti humanitárius tevékenységének finanszírozására szánják, egyebek között több mint 250 ezer ember élelmezésére és sátrakra 20 ezer családnak.

Egy sor nyugati ország, köztük a jelentős befizetőknek számító Egyesült Államok, januárban felfüggesztette az UNRWA támogatását, mert Izrael azzal vádolta meg a szervezetet, hogy egyes alkalmazottainak köze volt a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet október 7-i terrortámadásához.

Az ENSZ hétfőn közzétett egyik legfrissebb jelentésében éhínség veszélyére figyelmeztetett a Gázai övezeti északi részén élők körében. Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa hétfőn kairói látogatása alkalmával kijelentette: versenyt futnak az idővel, hogy meg tudják előzni a katasztrófát.

(MTI)

Hamász: Izrael negatívan reagált a legújabb tűzszüneti javaslatra

Egy vezető Hamász-tisztségviselő szerint Izrael negatívan reagált a csoport legújabb gázai tűzszüneti javaslatára – írja a Reuters. Oszama Hamdan egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy Izrael válasza nem felelt meg követeléseiknek, sőt korábban a közvetítőknek adott jóváhagyásokat is visszavonta.

Hamdan szerint Izrael miniszterelnöke, Benjámin Netanjahu és kormánya az oka annak, hogy nem sikerült megállapodást kötniük a túszok szabadon bocsátásáról és a harcok leállításáról.

Bár folytatják a tárgyalásokat Katarban, az erőfeszítések egyelőre eredménytelenek maradtak Izrael és a Hamasz közötti tűzszüneti megállapodás elérésére, miközben Washington reménykedik a megoldásban a Gázában kialakult humanitárius válság enyhítése érdekében.

WHO: több mint 400 támadás történt a gázai egészségügyi létesítmények ellen

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közzétett egy infografikát, amely azokat a gázai egészségügyi infrastruktúrát ért támadásokat mutatja be, amelyeket 2023. október 7. és 2024. március 12. között regisztrált. A közlemény szerint október 7-e, vagyis a háború kirobbanása óta a WHO 410 támadást dokumentált a Gázai övezet egészségügyi létesítményei ellen. A támadások 685 halálos áldozatot követeltek, 902-en megsérültek, 99 létesítményben keletkezett kár, és 104 mentőautót érintettek. A támadások kétötöde (38%) Gázavárosban, egynegyede (23%) Észak-Gázában, több mint egynegyede (28%) pedig Khan Younisban történt.

Kiújultak a harcok a Dzsabália menekülttáborban

A főként palesztinok lakta Gázai övezet északi részén, Gázavárosban fekvő Sifa kórházban zajló izraeli razzia során szerdáig legalább kilencven palesztin fegyverest öltek meg, és elfogtak mintegy háromszáz, terrortevékenységgel gyanúsított palesztint, akik közül százhatvanat Izraelbe vittek további kihallgatásra – közölte az izraeli hadsereg szóvivője.

Mint mondta, a műveletet várhatóan még több napig folytatják az iszlamista Hamász szervezet kórházba visszatért terroristaegységének felszámolására. Bejelentették azt is, hogy az izraeli légierő egyik vadászgépe megtámadta a Hamász alagútjának lejáratát annak a területnek a közelében, ahonnan rakétát indítottak kedden a Gázai övezettel szomszédos Szderót város ellen. Kiújultak a harcok a Hamásztól korábban már megtisztított, az övezet északi részén található dzsabáliai menekülttáborban is, ahol megöltek hat iszlamista fegyverest. A déli részeken, Hán-Júniszban is végzetek több Hamász-fegyveressel az utóbbi órákban a szóvivő szerint.

Tel-Avivban szerdán ismét tiltakozó akciót tartottak azoknak az izraeli túszoknak a családtagjai és támogatóik, akiket a Hamász a Gázai övezetbe hurcolt a jelenlegi fegyveres konfliktust kiváltó október 7-i terrortámadásban. A hozzátartozók reggel ismét elzárták testükkel Tel-Aviv legfontosabb főútjának forgalmát, és a túszok hazajutását lehetővé tevő tűzszüneti egyezményt követeltek. Molinójukon a tiltakozók azt írták:

Rajtad múlik: ne térjenek vissza Katarból alku nélkül.

Netanjahu eltökélt Rafah megtámadásával kapcsolatban

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy Joe Biden amerikai elnök aggályai ellenére továbbra is eltökélt szándéka, hogy szárazföldi inváziót hajt végre a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában – írja a The Guardian.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan azt mondta, hogy az Egyesült Államok úgy véli, hogy Rafah megrohamozása hiba lenne, és hogy Izrael más eszközökkel is elérheti katonai céljait. Ebben viszont nem hisz az izraeli elnök, szerinte csak a szárazföldi offenzíva lehet a megoldás. Kedden Netanjahu azt mondta, hogy a hadművelet elrendelése előtt megvárja az Egyesült Államok javaslatait a rafahi civil lakosság védelmének módjairól.

Nagy-Britannia élelmiszert juttatott be a Gázai övezetbe

A londoni külügyminisztérium szerdai tájékoztatása szerint a szállítmány, amelynek helyszíni elosztását az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) végzi, 275 ezer gázai lakos élelmiszerellátását teszi lehetővé. A tárca hangsúlyozza, hogy ez a Gázába eljuttatott eddigi legnagyobb brit segélyszállítmány.

A szállítmányban pékségeknek szánt dúsított búzaliszt, valamint családoknak összeállított élelmiszercsomagok vannak. Ezeket a csomagokat úgy alakították ki, hogy 15 napig fedezzék egy öttagú család napi kalóriaigényének felét. Egy-egy élelmiszercsomagban zöldségkonzervek, valamint hús-, hal- és datolyakészítmények vannak. A brit kormány által finanszírozott és összeállított élelmiszerszállítmány eljuttatásában Jordánia segédkezett – áll a londoni külügyminisztérium szerdai ismertetésében. Néhány napon belül ez a második jelentős segélyszállítmány, amelyet London állított össze a gázai lakosság számára: a brit kormány a múlt héten egyebek mellett 13 440 takarót, 840 családi méretű sátrat, hatezer matracot és több mint háromezer női higiénés készletet juttatott be a Gázai övezetbe. A 150 tonnás szállítmányt az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) osztja szét a rászorulóknak. A brit kormány egy teljesen felszerelt tábori kórházat is Gázába szállított.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter közben arról beszélt, hogy Gáza teljes lakossága súlyos élelmiszerhiánnyal küzd – erről a BBC ír. Az izraeli tárgyalók kedden kezdik meg a tárgyalásokat Katarban, ahol újabb kísérletet tesznek arra, hogy megállapodjanak a Hamásszal a harcok leállításáról, a humanitárius segélyek bejuttatásáról és az izraeli túszok kimenekítéséről.

Olvasói sztorik