Nagyvilág

Halálra ítélhetik a valaha élt legnagyobb csalót Vietnámban

STR / AFP
STR / AFP

Halálbüntetést kért kedden a vietmámi ügyészség arra az üzletasszonyra, aki a távol-keleti ország eddigi legnagyobb volumenű pénzügyi csalásának kiagyalója volt.

Truong My Lan a Van Thinh Phat Holdings Group nevű ingatlanfejlesztő cégcsoport elnöke, és Ho Si Minh-városban folyik ellene bírósági eljárás. A vádak szerint az üzletasszony egy több mint 12 milliárd dolláros pénzügyi csalásban játszott vezető szerepet.

Ez az összeg az ország bruttó hazai termékének (GDP) mintegy három százalékát teszi ki. Viszonyításképpen: A vietnámi GDP 2023-ban 5,5 százalékkal növekedett.

Lan nem vallotta magát bűnösnek, és nem mutatott megbánást – idézte az ügyészséget a vietnámi média.

A következmények rendkívül súlyosak és helyrehozhatatlanok, ezért szigorú büntetést kell kiszabni Truong My Lanra, és el kell őt távolítani a társadalomból

– közölték az ügyészek.

Lant és bűntársait azzal vádolják, hogy 304 trillió dongot (12,46 milliárd dollárt) csaltak ki a Saigon Joint Stock Commercial Bankból (SCB), amelyet a nyomozók szerint több tucatnyi meghatalmazott révén ténylegesen Lan irányított. Az állami nyomozók szerint 2018 elejétől 2022 októberéig – miután az SCB-t az állam megmentette az összeomlástól – Lan hatalmas összegeket lopott el úgy, hogy fiktív cégeknek nyújtott törvénytelen kölcsönöket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik