Nagyvilág

Szoros küzdelemben választották meg Európa első fekete miniszterelnökét

VAUGHAN GETHING FACEBOOK
VAUGHAN GETHING FACEBOOK

Vaughan Gething lesz Wales új miniszterelnöke a választási folyamat szombaton bejelentett eredménye alapján. Gething elődje, Mark Drakeford december 13-án jelentette be váratlanul lemondási szándékát.

Gething a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt walesi tagozatának vezetőjeként áll a jövő héten a walesi kormány élére, miután III. Károly király formálisan jóváhagyja kinevezését.

Drakeford utódját a Munkáspárt bejegyzett és szavazásra jogosult walesi tagjai, illetve a Labour politikai szövetségesének számító helyi szakszervezetek választották meg.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság által idézett – egyelőre nem hivatalos – adatok szerint a versengés igen szoros eredményt hozott: Gething a szavazatok 51,7 százalékát szerezte meg, vetélytársa, Jeremy Miles 48,3 százalékot kapott.

Gething a walesi kormány egészségügyi minisztere volt a koronavírus-járvány elhatalmasodása idején, 2021 óta a gazdasági minisztérium élén áll. Az új walesi miniszterelnök Zambiában született, és éppen megválasztásának bejelentése előtt egy nappal, pénteken ünnepelte 50. születésnapját. Édesapja walesi, édesanyja zambiai illetőségű, a család 1977-ben költözött Walesbe. Vaughan Gething a walesi főváros, Cardiff egyetemén szerzett jogi diplomát.

Mark Drakeford decemberben azzal indokolta lemondását, hogy amikor 2018-ban indult a walesi Munkáspárt vezetői posztjáért, ezt azzal a szándékkal tette, hogy öt évig kíván tisztségében maradni. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik