A következő élő közvetítés része Egy család 12 tagja halt meg az éjjel Gázában

Scholz: Az nem fordulhat elő, hogy a Rafahba menekült embereket közvetlenül fenyegesse bármilyen katonai akció

AFP
AFP

A gázai övezeti Rafah megtámadása nagyon megnehezítené a regionális béke ügyét, mert rengeteg civil áldozattal járna – jelentette ki vasárnap Olaf Scholz német kancellár, II. Abdalláh jordániai uralkodóval folytatott megbeszéléseit követően.

Ez az egyik fő érv, amelyet Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatandó megbeszélésein is felhoz majd vasárnap, a térségben tett villámlátogatása során – mondta Scholz.

A tárgyalásokra azt követően került sor, hogy Izrael pénteken jóváhagyta a palesztin terület déli peremén fekvő város megtámadásának tervét, ahol a 2,3 millió lakos több mint fele menedéket keresett az öt hónapja tartó háború során.

„Most arról van szó, biztosítsuk, hogy hosszú távú tűzszünetet érjünk el” – mondta Scholz, miután a jordániai királlyal tárgyalt a Vörös-tenger partján fekvő Akabában.

Arra a kérdésre, hogy kész-e nyomást gyakorolni Netanjahura a támadás megakadályozása érdekében, Scholz azt mondta, „teljesen egyértelmű, hogy mindent meg kell tennünk, hogy a helyzet ne legyen rosszabb, mint amilyen már most is”.

Izraelnek minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje magát, de az nem fordulhat elő, hogy a Rafahba menekült embereket közvetlenül fenyegesse ott bármilyen katonai akció

– fejtette ki a német kancellár. Német kormánytisztviselők az elmúlt hónapokban hangsúlyozták, hogy Izraelnek be kell tartania a nemzetközi jogot a Hamász támadásaira adott válaszlépések során, és felszólították Izraelt, hogy engedjen be több humanitárius segélyt a Gázai övezetbe. Elítélték egyben a ciszjordániai zsidó telepesek erőszakos fellépését.

Scholz elmondta, a II. Abdalláh királlyal folytatott megbeszélések ismét világossá tették, mennyire fontos, hogy minden tárgyaláson szóba kerüljenek az Izrael és egy palesztin állam közötti lehetséges békés együttélés hosszú távú kilátásai.

KAY NIETFELD / DPA / AFP
Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik