Élő Nagyvilág

Durva légicsapást mértek az oroszok Odesszára

UKRAINIAN EMERGENCY SERVICE / AFP
UKRAINIAN EMERGENCY SERVICE / AFP

A háború pénteki eseményeiről itt számoltunk be.

Vita az EU-n belül: Olaszország nekiment a németeknek és a franciáknak

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban nem hozhat döntéseket szűk körű találkozókon két vagy három ország a 27 tagú Európai Unión belül – jelentette ki Guido Crosetto olasz védelmi miniszter szombaton arra az új koalícióra utalva, amelyet Berlin, Párizs és Varsó jelentett be az előző nap. Crosetto hibás jelzésnek és módszertani tévedésnek nevezte a pénteki berlini hármas találkozót, mert szerinte az gyengíti a demokratikus országok alkotta frontot. “Micsoda hiba ez az előre rohanás! Ha nem vagyunk egységesek, Putyint segítjük győzelemre” – hangoztatta az olasz jobbközép kormány védelmi minisztere a La Repubblica című napilapnak nyilatkozva.

Olaf Scholz német kancellár az Emmanuel Macron francia elnökkel és Donald Tusk lengyel kormányfővel folytatott megbeszélése után bejelentette: új koalíciót hoznak létre Ukrajna szövetségesei annak érdekében, hogy nagy hatótávolságú tüzérségi eszközökkel tudják ellátni Kijevet az Oroszországgal szembeni háborújában.

“El kell kerülni a hangzatos bejelentéseket, a megosztottságot, a kettesben vagy hármasban tartandó találkozókat, miközben Európában huszonheten vagyunk” – mondta Crosetto az Európai Unióra utalva. A védelmi miniszter az általa hangzatosnak tartott közlések példájaként említette a francia és a lengyel részről elmondottakat, miszerint a NATO katonái már Ukrajnában vannak.

Antonio Tajani külügyminiszter a Corriere della Sera napilapnak nyilatkozva azt mondta: Róma az első pillanattól az Európa kapujában álló Ukrajna oldalán áll, “de nem állunk háborúban Oroszországgal”. Tajani korábban azt mondta, “hiba lenne belépni Ukrajnába. Nekünk segítenünk kell Ukrajnát védekezni. De ha mi belépünk háborúzni Oroszországgal, ez a harmadik világháború kockáztatását jelentené”.

(MTI)

Orosz olajfinomítót ért ukrán dróntámadás

Ukrán dróntámadás érte szombaton az oroszországi Szamara régióban lévő Szizsran olajfinomítót, és támadást kíséreltek meg a novokujibisevszki olajfinomító ellen is – közölték a helyi hatóságok.

Dmitrij Azarov, a régió kormányzója elmondta, hogy a támadás következtében kigyulladt egy kőolajtermék-konténer a szizsrani olajfinomítóban, hozzátéve, hogy az előzetes adatok szerint nem voltak áldozatok. Azt is elmondta, hogy a novokujibisevszki finomító elleni támadási kísérletet elhárították, és nem jelentettek áldozatokat.

Az ukrán határ közelében fekvő Belgorod város környékét szombaton már második nap érte ukrán támadás, ezúttal két halálos áldozattal és nyolc sebesülttel járt a területi kormányzó beszámolója szerint. Egy rakétatámadásban egy férfi és egy nő meghalt, hárman pedig megsebesültek néhány kilométerre az ukrán határtól – írta Vjacseszlav Gladkov a Telegramon. További öt ember sérült meg egy autóban, amelyet egy ukrán drón talált el.

Pénteken az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása alapján hét ukrán rakétát semmisítettek meg Belgorod felett. Az ukrajnai Harkiv megyével szomszédos Belgorod ellen gyakorta intéznek rakétatámadást az ukrán oldalról. Tavaly decemberben például egy rakétatámadásban 25 civil halt meg – tették hozzá.

Felgyújtott szavazóurnák, festékes támadások az orosz elnökválasztás első napján

Oroszország-szerte gyújtogatásról számoltak be az elnökválasztás első napján, pénteken – írja a Moscow Times helyi beszámolókra hivatkozva.

Moszkvában egy idősebb nőt vettek őrizetbe, mert fel akart gyújtani egy szavazóhelyiséget. Mint kiderült, a támadás nem érintette a szavazólapokat, a szavazás pedig tovább folytatódott az incidens után.

Szentpéterváron egy fiatal nő Molotov-koktélt dobott egy szavazóhelyiségre, az észak-oroszországi Hanti-Manszi autonóm körzetben pedig szintén egy nő megpróbált felgyújtani egy szavazóurnát, valószínűleg ugyancsak Molotov-koktéllal. Később hasonló esetről számoltak be a moszkvai régióból is.

A gyújtogatós merényleteket ugyanazon a napon jelentették, amikor az ország különböző régióiban a szavazók zöld festéket öntöttek az urnákba.

A tisztviselők szerint legalább 13 embert vettek őrizetbe a szavazóhelyiségekben történt vandalizmus miatt.

ORFK: csaknem 10 500-an érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 4544-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5950-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

a közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 41 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írták

Civilek is meghaltak a Belgorodra mért ukrán csapásokban

Szombaton megint tűz alá vették a dél-oroszországi Belgorodot – írja a Meduza. Az első jelentések alapján házak és járművek estek áldozatul a támadásokban, majd kiderült, hogy egy férfi és egy nő is meghalt, továbbá két másik polgári személy megsérült.  Az egyik áldozat, egy férfi, aki kamiont vezetett, amikor egy lövedék eltalálta, ezután pedig egy busznak csapódott.

Légicsapás Ukrajnában: a kiérkező mentőegységgel is rakéta végzett

Legalább húszan meghaltak az ukrajnai Odesszában, több mint 75-en pedig megsebesültek, amikor az orosz erők légicsapást mértek a Fekete-tengeri városra pénteken – közölték ukrán hatóságok. Volodimir Zelenszkij elnök azt ígérte, hogy a hetek óta legdurvább orosz támadás nem marad méltányos következmények nélkül.

A Guardian beszámolója szerint a támadásban megsemmisült egy háromemeletes szabadidős létesítmény, valamint legalább tíz magánház is. Mint írják, a második rakéta végzett az első által megsebesített személyek segítségére siető orvossal valamint mentővel. A holttesteket fóliával takarták le, miközben több tucat mentő küzdött a lángokkal és a romeltakarítással.

A Fekete-tenger partján fekvő várost napi szinten támadják rakétákkal és drónokkal. A mostani, polgári infrastruktúrát érő ballisztikusrakéta-támadás alapján Moszkva fokozni tervezi a nyomást a városon. Az egyik legnagyobb ukrán kikötőnek otthont adó Odessza jó ideje célpont, különösen mióta Moszkva kiszállt az ukrán gabonaszállítás biztosításáról szóló egyezményből.

Olvasói sztorik