A következő élő közvetítés része Újabb izraeli légicsapás érte az egyik gázai menekülttábort, sok a halott

Jogvédők szerint rendszerszintűek a visszaélések az izraeli börtönökben

MTI/EPA/Maxar Technologies
MTI/EPA/Maxar Technologies

Rekordszámú palesztin fogoly raboskodik az izraeli börtönökben, ahol „szisztémás visszaélésekkel” és kínzással szembesülnek – figyelmeztettek jogvédők, és nemzetközi fellépést követelnek – írja az AFP.

Mint írják, számos izraeli civil szervezet tagja utazott Genfbe a héten, hogy az ENSZ előtt aggodalmát fejezze ki az ország börtöneiben kialakult súlyos „válság” miatt. „Rendkívül, rendkívül aggódunk” – mondta Tal Steiner , az Izraeli Kínzás Elleni Nyilvános Bizottság (PCATI) ügyvezető igazgatója . „Amit most látunk, az egy válság” – mondta az AFP-nek.

Izraeli források szerint október 7-e óta állítólag kilenc ember halt meg rács mögött. „Jelenleg csaknem 10 ezer palesztin van izraeli őrizetben, ami 200 százalékos növekedés minden szokásos évhez képest” – mondta.

Míg az ENSZ és mások régóta aggodalmukat fejezték ki az izraeli börtönökben a palesztin fogvatartottak körülményeivel kapcsolatban, Steiner szerint a helyzet drámaian romlott a gázai háború kitörése óta . Szervezetének október 7-e óta sikerült dokumentálnia az izraeli börtönrendszerben elkövetett kínzások „19 egyértelmű esetét”, beleértve a szexuális erőszakot is – mondta az AFP-nek.

Az izraeli büntetés-végrehajtási szolgálat azt mondta az AFP-nek: „Minden foglyot a törvény szerint tartanak fogva”.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik