Élő Nagyvilág

Putyin: Oroszország készen áll az atomháborúra

AFP
AFP

Patriot légvédelmi rendszer megsemmisítéséről tett bejelentést az orosz hadsereg

Megsemmisített az orosz hadsereg egy Harkiv megyébe telepített, lőállásban lévő Patriot légvédelmi rendszert – közölte szerdán az orosz védelmi tárca. A minisztérium szerint az orosz erők kedvezőbb állásokat foglaltak el a Donyeck környéki, az avgyijivkai és a dél-donyecki fontszakaszon, miközben meghiúsítottak 14 ellentámadási és egy határáttörési kísérletet. Az orosz hadijelentés szerint az ukrán fél 12 ellenrohammal próbálkozott Avgyijivka környékén. Az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonalon közel 1140 katonát veszített, közülük a legtöbben, mintegy 460-an az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 televíziónak és a RIA Novosztyi hírügynökségnek adott szerdai nagyinterjújában azt mondta, hogy keddre virradóra egy több mint 300 fős, külföldi “zsoldosokkal” megerősített csoportosulás tett kísérletet arra, hogy Ukrajnából betörjön az oroszországi Kurszk és Belgorod megye területére. Putyin szerint a fegyveresek mintegy 230 embert vesztettek, valamint a nyolc bevetett harckocsijuk közül hetet, továbbá mind a kilenc gyalogsági harcjárművüket. Ezek közül, mint mondta, hét amerikai gyártmányú Bradley volt.
(MTI)

Finn miniszterelnök: Oroszország nyilvánvalóan hosszú konfliktusra készül a Nyugattal

Oroszország nyilvánvalóan hosszú konfliktusra készül a Nyugattal, és állandó katonai fenyegetést jelent Európára nézve – hívta fel a figyelmet Petteri Orpo finn miniszterelnök Strasbourgban az Európai Parlament plénumához intézett szerdai beszédében.

A kormányfő szerint az Európai Uniónak megfelelően kell reagálnia erre a kihívásra, továbbra is támogatnia kell Ukrajnát, hogy Kijev megnyerje a háborút, és meg kell erősítenie saját védelmi képességeit. Mint mondta, Ukrajna bebizonyította, hogy elszánt és képes megvédeni magát, ami jelentős kihívás az orosz érdekek számára.

Ukrajna támogatása nemcsak erkölcsi, hanem stratégiai szükségszerűség is. Az orosz katonai sikerek többe kerülnének nekünk, mint az Ukrajna támogatásához szükséges befektetések

– mutatott rá.

A finn miniszerelnök szerint Oroszország katonai képességei korlátozottak, annak ellenére, hogy megpróbálja ezt a tényt elfedni.

Oroszország nem legyőzhetetlen. Legyőzhetjük, ha összeadjuk erőforrásainkat. Megvannak a pénzügyi eszközeink, most politikai elkötelezettségünket kell bizonyítanunk

– hangsúlyozta.

Felhívta a figyelmet, hogy Oroszország a migrációt fegyverként használja fel, hogy nyomást gyakoroljon Finnországra és az egész EU-ra. „Oroszország más országok állampolgárait a keleti szárazföldi határunk felé tolja. Ez elfogadhatatlan. A számok még viszonylag alacsonyak, de a jelenség elrettentő” – emelte ki. Ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy az EU-nak meg kell erősítenie külső határait a hibrid támadások minden formája ellen.

Többen meghaltak Donyeck megyében orosz dróntámadásban

Legalább két ember életét vesztette, és többen megsebesültek a kelet-ukrajnai régióban az orosz erők által kedd éjszaka indított dróntámadásokban – közölték szerdán a helyi hatóságok.

Mint az MTI írja, Vadim Filaskin, Donyeck megye ukrán kormányzója a Telegramon számolt be arról, hogy kedd éjszaka orosz támadásban két ember vesztette életét, öten pedig megsebesültek.

Az északkeleti Szumi megye katonai vezetése is sebesültekről számolt be, miután egy orosz drón csapódott egy lakóépületbe. A helyi hatóságok szerint az ötemeletes lakóház 30 lakása közül 15 szinte teljesen megsemmisült, a romok alól pedig tíz embert menekítettek ki, nyolcan közülük megsebesültek.

Kedden egy orosz rakéta csapódott lakóépületekbe a délkelet-ukrajnai Krivij Rihben, melynek következtében négyen életüket vesztették és legalább ötvenen megsebesültek. A városban született és nevelkedett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megdicsérte a mentőcsapatokat, és megígérte hogy Oroszországot felelősségre fogják vonni a támadásért.

A francia nemzetgyűlés megszavazta a Párizs és Kijev közötti biztonsági megállapodást

A francia nemzetgyűlés kedd esti szavazásán nagy többséggel támogatásáról biztosította az Emmanuel Macron francia elnök és ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij által február 16-án Párizsban aláírt kétoldalú biztonsági megállapodást, amelynek célja hosszú távon szavatolni a polgári és katonai támogatást Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborúban.

A több órás vita után a nem kötelező erejű, szimbolikus szavazáson az 577 fős alsóházban 372 képviselő voksolt igennel, 99 nem ellenében, míg a Marine Le Pen vezette jobboldali szuverenista Nemzeti Tömörülés és a radikális baloldali Engedetlen Franciaország képviselői tartózkodtak. A szavazást követően a francia elnöki hivatal bejelentette: az államfő csütörtök este televíziós beszédet mond az Ukrajnát érintő francia stratégiáról.

(MTI)

Putyin: Oroszország technikailag készen áll az atomháborúra

Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelmeztette a Nyugatot szerdán, hogy Oroszország technikailag készen áll az atomháborúra, és ha az Egyesült Államok csapatokat küld Ukrajnába, az a háború jelentős eszkalációjához vezethet – írja a Reuters.

Putyin néhány nappal a választások előtt beszélt arról is, hogy nem gondolja, hogy a helyzet idáig eszkalálódna. Az orosz elnök szerint egyébként az Egyesült Államokban elegendő szakember van az orosz-amerikai kapcsolatok kezeléséhez.

Olvasói sztorik