Nagyvilág

Eldőlt: Biden vagy Trump lehet a következő amerikai elnök

TANNEN MAURY, Brendan Smialowski / AFP
TANNEN MAURY, Brendan Smialowski / AFP

Joe Biden amerikai elnök és elődje, Donald Trump bebiztosította az elnökjelöltségét a Demokrata Párt, illetve a Republikánus Párt színeiben, így idén novemberben megismétlődik a 2020-as elnökválasztási procedúra.

A visszavágót már jó ideje tényként kezelte az amerikai közvélemény, ám a keddi előválasztások során biztossá vált, hogy a két jelölt elegendő delegáltat tudhat maga mellett ahhoz, hogy a nyáron zajló jelölőgyűléseken nekik szavazzanak bizalmat. A delegáltakat az előválasztáson szerzett szavazatok alapján, arányosan osztják szét, Bidennek az egész előválasztási folyamatot követően 1968 küldött támogatására van szüksége, Trumpnak pedig 1215-re. Biden kedden Georgiában „nyert” ehhez elegendő mennyiségű delegáltat, Trump pedig Washington államban.

A Washington Post megjegyzi, hogy már javában zajlik a kampány, amelynek legfontosabb témái között szerepel a bevándorlás, a gazdaság, az abortusz, és az, hogy a jelöltek a koruk és a szellemi képességük alapján alkalmasak-e az elnöki feladatok ellátására.

Míg Bidennek a kezdetektől fogva nem volt érdemi ellenfele, addig Trump mellől múlt héten morzsolódott le utolsó ellenfele, Nikki Haley. Független, pártnélküli elnökjelöltként elindul majd a választáson ifjabb Robert F. Kennedy, John F. Kennedy unokaöccse, aki tavaly lépett ki a Demokrata Pártból, de őt nem kezelik számottevő ellenfélként.

Kapcsolódó
Az amerikaiak ismét a két legöregebb elnökjelölt közül választhatnak, de ezt csak Biden esetében tartják zavarónak
Bár az előválasztás már nagyjából lefutott, akadnak olyan jelek, amelyekre érdemes odafigyelnie a Demokrata Pártnak, ha nem akar kínos meglepetést novemberben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik