Nagyvilág

Nikki Haley visszalépett az elnökjelöltségtől, de nem áll be Trump mögé

Emil Lippe / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Emil Lippe / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Nikki Haley szerdán bejelentette, hogy kiszáll a republikánus elnökjelöltségért zajló versenyből, de nem bánt meg semmit, írja a CNN.

Minden valószínűség szerint Donald Trump lesz a Republikánus Párt jelöltje, amikor összeülünk júliusban. Gratulálok neki és minden jót kívánok. Mindenkinek jót kívánok, aki az Amerikai Egyesült Államok elnöke szeretne lenni. Túl értékes az országunk ahhoz, hogy a különbségek megosszanak bennünket

– fogalmazott.

Haley hozzátette, hogy innentől Donald Trump feladata, hogy szavazatokat gyűjtsön a párton belül és azon túl is. Reméli, hogy ez sikerül majd neki.

A CNN és a Wall Street Journal korábban névtelenül nyilatkozó, ügyre rálátó forrásokra hivatkozva már megszellőztette, hogy Haley még szerdán bejelenti, hogy felfüggeszti a kampányát, a szuperkedden elért, csalódást keltő választási eredmények után. A korábbi ENSZ-nagykövet és dél-karolinai kormányzó az előválasztási folyamat során mindössze két versenyt tudott megnyerni, a demokratapárti Washington DC-ben és Vermontban.

Ennek ellenére egészen mostanáig versenyben maradt, Donald Trump exelnök egyedüli republikánus kihívójaként. Ám szuperkedd után Trump 995-, míg Haley csak 89 delegáltat tudhat magáénak (ők választják meg az elnök- és alelnökjelöltet a nyári nemzeti konvención), így tovább szélesedett az olló a két jelölt között. A republikánus elnökjelöltséghez összesen 1215 delegáltat kell szerezni, vagyis innentől Haley visszalépése nélkül is csak idő kérdése volt, Trump mikor lépi át a küszöböt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik