A következő élő közvetítés része Embertelen bánásmódról panaszkodtak az IDF által elfogott palesztin orvosok

Vetkőztetés, verés, térdepeltetés: embertelen bánásmódról számoltak be az IDF által elfogott palesztin orvosok

Az izraeli hadsereg által őrizetbe vett több palesztin orvos is embertelen bánásmódról, kínzásról számolt be a BBC riportja szerint. A brit közszolgálati csatornának több palesztin orvos név nélkül, de volt, aki a nevét vállalva beszélt a történtekről. Egyikük, Ahmed Abu Sabha, a Nasszer kórház pályakezdő orvosa elmondta, hogy egy hétig tartották fogva, az ő beszámolói összecsengenek a többi orvoséval, akik a megtorlástól tartva kérték nevük elhallgatását.

A beszámolók szerint a fogvatartott orvosok szemét bekötötték, alsógatyára vetkőztették és többször megverték őket. A beszámolók szerint hideg vízzel leöntötték, órákon át térdepeltették őket és késleltették az étkezéseket.

A BBC rákérdezett ezekre a beszámolókra az Izraeli Védelmi Erőknél (IDF), akik az esetekre vonatkozó konkrét kérdésekre nem reagáltak, és nem tagadták a bántalmazásokat sem, inkább általánosságban válaszoltak kérdésekre. Eszerint letartóztatási eljárás során gyakran szükséges, hogy a terrorgyanús személyek átadják a ruhájukat, hogy átvizsgálhassák, és megbizonyosodjanak arról, hogy nem rejtegetnek-e robbanómellényt vagy más fegyvert.

A ruhákat nem adják vissza azonnal a letartóztatottaknak, mivel fennáll a gyanú, hogy ellenséges célokra használható eszközöket (például késeket) rejthetnek. A fogvatartottaknak akkor adják vissza a ruháikat, amikor ez lehetséges

– kommentálták a vetkőztetésről szóló beszámolókat.

(BBC)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik