A következő élő közvetítés része Embertelen bánásmódról panaszkodtak az IDF által elfogott palesztin orvosok

Azonnal tűzszünetet követelne Gázában az Európai Tanács

AFP
AFP

Az Európai Tanács sürgeti az izraeli kormányt, hogy tartózkodjon a szárazföldi hadművelettől Rafahban, ahol jelenleg jóval több, mint egymillió palesztin keres biztonságot a harcok elől és hozzáférést humanitárius segítséghez

– olvasható az uniós vezetők jövő heti csúcstalálkozóját lezáró tanácsi következtetés szövegtervezetében.

A csúcstalálkozót március 21-én és 22-én tartják. A szövegtervezet elfogadásához mind a huszonhét tagállam vezetőinek jóváhagyása szükséges.

Izraelre és a Hamászra a múlt héten nagy nyomás nehezedett, hogy még az iszlám szent hónapja, a ramadán előtt tűzszüneti megállapodást kössenek. Ez végül azonban nem jött össze, mert:

  • Izrael korábban azt közölte, hogy a Hamász elpusztítása a célja, és hogy bármilyen tűzszünet csak ideiglenes lehet. A tűzszünet feltételeként Izrael a Hamász által a Gázai övezetbe hurcolt, még életben lévő túszok névsorát követelte.
  • A Hamász vezetői azonban úgy látják, a tűzszünetnek a végleges megoldás felé kell mutatnia, és meg kell előznie a túszok kiszabadítását. Az izraeli erőknek túl ezen el kell hagyniuk Gázát, és minden gázai lakosnak lehetővé kell tenni, hogy visszatérhessen az otthonába, ahonnan az izraeli offenzíva elől elmenekült.
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik